U trendu

Čović: Referendum neće negativno uticati na odluku EU

Hrvatski član predsedništva BiH Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru da održavanje referenduma u Republici Srpskoj neće negativno uticati na odluku Evropske unije da toj zemlji prihvati zahtev za sticanje statusa kandidata za članstvo.

„Siguran sam da što se tiče evropskog puta, na bilo koji način to (referendum) neće usporiti naš put. To se moglo videti iz izjava svih onih koji su nam slali poruke”, rekao je Čović.

Čović je rekao da je u poslednjem kontaktu sa slovačkim ministrom spoljnih poslova Miroslavom Lajčakom dobio uveravanja d aće BiH na narednoj sednici Evropskog saveta 20. septembra dobiti pozitivan odgovor.

Čović je naglasio da se odluke Ustavnoga suda BiH o referendumu kao i o drugim pitanjima moraju bespogovorno provoditi, ocjenjujući da održavanje izjašanjavanja o Danu Republike Srpske neće ništa dramatičnoga doneti BiH.

Referendum u RS je planiran za 25. septembar, a Čović je novinarima u Mostaru rekao da misli da sutrada u BiH biti sve kao i pre.

Čović je dodao da nakon odobravanja zahteva za sticanje statusa kandidata za članstvo pred vlastima BiH sledi veliki posao nakon što zemlja dobije upitnike.

„Tek onda dolazi jedan ozbiljan posao. No, najvažnije je izbeći političke zamke kako bi krajem iduće godine imati kandidacijski status“, istakao je Čović i pojasnio da se to razdoblje mora iskoristiti kako bi se BiH transformisala u ustavno-pravnome smislu.

„Odmah nakon izbora nastojaću nametnuti tu dinamiku kako bi se rešila pitanja sprovođenja odluka Suda u Strasburu u slučaju Sejdić-Finci, reorganizovanja BiH kako opet ne bi došli blizu neke sledeće kampanje za izbore“, rekao je Čović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.