Čović se ne slaže s dogovorom Izetbegovića i Dodika

Hrvatski član Predsjedništva BiH i lider Hrvatske demokratske zajednice Dragan Čović izjavio je u nedelju za N1 da se ne slaže sa današnjim dogovorom između predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsedavajućeg Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Čović je ovo izjavio nakon što je objavljeno da su predsjednici SDA i SNSD-a, Bakir Izetbegović i Milorad Dodik, postigli dogovor u vezi kreditnog aražmana MMF-a, kao i mehanizma koordinacije.

Lider HDZ-a BiH je rekao da je njemu lično drago što su se našli “predstavnici bošnjačke i srpske stranke” i dodao da se, što se tiče dogovora u vezi kreditnog aražmana MMF-a, u vezi toga nema šta više razgovarati.

Problem je, kako kaže Čović, što se tiče mehanizma koordinacije.

“Prema onom šta sam ja vidio da su usaglasili to može biti dobar dogovor dvije stranke, ali nikako dogovor koji može proći na Vijeću ministara BiH jer imam osjećaj da je Izetbegović prihvati da se u sporazum unesu neki elementi za koje smo se u petak dogovorili da su neprihvatljivi. Ni u jednoj varijanti se ne može pravit dogovor, a da se izuzmu kantoni iz načina koordinacije u skladu sa ustavnim ovlaštenjima, odnosno nadležnostima”, kazao je hrvatski član predsjedništva BiH za N1.

Dodik i Izetbegović izrazili su u nedelju zadovoljstvo ishodom sastanka u Istočnom Sarajevu, na kom je postignut dogovor o mehanizmu koordinacije i potpisano Pismo namere za kreditni aranžman sa MMF-om.

Na konferenciji za novinare posle sastanka kome su prisustvovali i premijerka RS Željka Cvijanović, predsedavajući Saveta ministara Denis Zvizdić i federalni premijer Fadil Novalić, Dodik je rekao da su u u vezi sa mehanizmom koordinacije postojala tri sporna pitanja i da su sva tri pozitivno rešena, prenela je RTRS.

Reč je o pitanjima predsedavanja, predstavljanja prema EU institucijama i odlučivanja, rekao je Dodik i naveo da su time stvoreni uvjeti da RS prihvati mehanizam koordinacije i da su konačno završena natezanja ko je u pravu, a ko nije.

Predsednik RS je istakao da je dogovoreno da se odlučuje konsenzusom, a koji uključuje predstavnike Vlade FBiH, Vlade RS i Vijeća ministara BiH.

Pismo o namerama potpisali su Novalić i Zvizdić.

Šef delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark koji je sazvao sastanak, zahvalio je Dodiku i Izetbegoviću i ostalim članovima dve delegacije na spremnosti da se dogovore oko stvari vezanih za nastavak evropskog puta.

(Tanjug)

Ostavite komentar