U trendu

„Crkve i manastiri pripadaju Crnoj Gori, to niko ne može da ospori“

Premijer Crne Gore Duško Marković i zamenik predsednika DPS-a komentarisao je Zakon o slobodi veroispovesti.

„Od Venecijanske komisije, kroz mišljenje o Zakonu, dobili smo potvrdu naše slobode, nezavisnosti i demokratskog potencijala. Državi je Ustavom dato pravo da uređuje sva društvena pitanja — ne na nečiju štetu, nego u interesu svakog građanina i njegovih prava i sloboda. Tako će biti i sa ovim zakonom! Mi nećemo uređivati ko će i kada ići u crkve i manastire, ali one pripadaju narodu, odnosno državi Crnoj Gori, i to niko ne može da ospori“, naveo je Marković.

Podsetimo, Vlada Crne Gore saopštila je juče da je Venecijanska komisija usvojila pozitivno mišljenje na Predlog zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica Vlade Crne Gore, konstatujući da predloženi zakonski tekst „donosi značajne pozitivne promene postojećeg zastarelog zakonodavstva“.
U svom mišljenju, Komisija je pozdravila, kako je navedeno, „istinske napore crnogorskih vlasti“ da novim zakonom bude zamenjen zastareli Zakon o pravnom položaju verskih zajednica iz 1977. godine.

Oni ocenjuju pozitivnim opredeljenje da predloženim zakonom bude garantovana ne samo sloboda veroispovesti, već i sloboda nereligijskih uverenja, pozdravljajući liberalan pristup u odredbama kojima se propisuje procedura registracije verskih zajednica, poštuje njihova autonomija i garantuju prava na versku pouku i osnivanje verskih škola, navedeno je u saopštenju Vlade Crne Gore.

Međutim, ubrzo nakon ovog saopštenja usledila je reakcija Mitropolije crnogorsko-primorske, koja je navela da je sve to neistina i da će pravo mišljenje Venecijanska komisija objaviti u ponedeljak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.