„Crkve i manastiri pripadaju Crnoj Gori, to niko ne može da ospori“

Premijer Crne Gore Duško Marković i zamenik predsednika DPS-a komentarisao je Zakon o slobodi veroispovesti.

„Od Venecijanske komisije, kroz mišljenje o Zakonu, dobili smo potvrdu naše slobode, nezavisnosti i demokratskog potencijala. Državi je Ustavom dato pravo da uređuje sva društvena pitanja — ne na nečiju štetu, nego u interesu svakog građanina i njegovih prava i sloboda. Tako će biti i sa ovim zakonom! Mi nećemo uređivati ko će i kada ići u crkve i manastire, ali one pripadaju narodu, odnosno državi Crnoj Gori, i to niko ne može da ospori“, naveo je Marković.

Podsetimo, Vlada Crne Gore saopštila je juče da je Venecijanska komisija usvojila pozitivno mišljenje na Predlog zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica Vlade Crne Gore, konstatujući da predloženi zakonski tekst „donosi značajne pozitivne promene postojećeg zastarelog zakonodavstva“.
U svom mišljenju, Komisija je pozdravila, kako je navedeno, „istinske napore crnogorskih vlasti“ da novim zakonom bude zamenjen zastareli Zakon o pravnom položaju verskih zajednica iz 1977. godine.

Oni ocenjuju pozitivnim opredeljenje da predloženim zakonom bude garantovana ne samo sloboda veroispovesti, već i sloboda nereligijskih uverenja, pozdravljajući liberalan pristup u odredbama kojima se propisuje procedura registracije verskih zajednica, poštuje njihova autonomija i garantuju prava na versku pouku i osnivanje verskih škola, navedeno je u saopštenju Vlade Crne Gore.

Međutim, ubrzo nakon ovog saopštenja usledila je reakcija Mitropolije crnogorsko-primorske, koja je navela da je sve to neistina i da će pravo mišljenje Venecijanska komisija objaviti u ponedeljak.

(Tanjug)

9 komentara
 1. Anonimni

  Ako crkve i manastiri pripadaju CG državi kome pripadaju džamije i katedrale?

 2. Živadinka ovce šiša

  O, Vi…ne shvatate da je crkva i sve vere najjače partije na svetu.Ne kaže se džaba, da su pastiri svojih stada

 3. Anonimni

  vladar, spasilac i moler svih puteva, gubi na simultankama.

 4. Cetinje

  U kojoj državi na svijetu su vjerski objekti u vlasništvu države? Sad jeli „crna gora“ država ili vjerska zajednica veliko je pitanje?

  1. Anonimni

   A ona crkva što je izgorela u americi???

 5. Anonimni

  sve ukinuti

 6. Anonimni

  U kojoj državi na svijetu su vjerski objekti u vlasništvu države? Sad jeli „crna gora“ država ili vjerska zajednica veliko je pitanje?

 7. Anonimni

  Crkve pripadaju SPC , a to jest Srpskom narodu , i sad se mesa CG drzava u crkvena pitanja . Ako misle da ce neko priznati njihovu autokefalnu Crnogorsku crkvu to nece biti mozda nkad.

 8. Anonimni

  Bice da je moj komentar(neobjavlje)iako istinit uvredio „nekog“ ..

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike