najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Crna Gora dobila status posmatrača u NATO

Crna Gora od danas ima status posmatrača u NATO, pošto su šefovi diplomatije 28 članica Alijanse potpisali protokol o pristupanju ove države tom savezu.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je na ceremoniji potpisivanja protokola u Briselu rekao da je to istorijski dan za Crnu Goru i Alijansu.

Crnogorski premijer Milo Djukanović je ocenio da je taj dogadjaj potvrda da je Crna Gora 21. maja 2006. godine, kada je održan referendum o nezavisnosti, izabrala pravi put.

Stoltenberg je kazao da potpisivanjem pristupnog protokola počinje proces ratifikacije u parlamentima zemalja članica NATO-a, što je „novo poglavlje u crnogorskoj istoriji“.

Djukanović je rekao da je Crna Gora spremna da usvaja standarde i vrednosti članica NATO. Zato je država, po njegovim rečima, u potpunosti posvećena reformama, posebno u oblasti vladavine prava.

Premijer Crne Gore je ocenio da je današnji dogadjaj bitan i za susede Crne Gore, jer će to uticati na jačanje stabilnosti u regionu.

„Naši susedi dobiće još jednog prijatelja u Alijansi, a NATO još jednog promotera svojih vrednosti na istorijski zapuštenom prostoru Zapadnog Balkana“, rekao je Djukanović.

Djukanović je izrazio uverenje da će Crna Gora sredinom 2017. godine postati punopravna članica NATO.

Stoltenberg je na kraju ceremonije poklonio Djukanoviću olovku kojom su šefove diplomatija zemalja članica Alijanse potpisali pristupni protokol.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike