U trendu

Crna Gora izručila Hrvatskoj generala Djukića

Crna Gora je danas Hrvatskoj izručila srpskog generala u penziji, državljanina Srbije, Borislava Djukića.

Generala Djukića je 18. jula 2015. uhapsila crnogorska policija na aerodromu Tivat prilikom povratka za Beograd po hrvatskoj poternici zbog navodnog ratnog zločina nad civilima počinjenog u ratu devedesetih godina.

Djukić je optužnicom iz 1995. optužen za rušenje brane na Peruči, a istom su optužnicom obuhvaćeni i general Ratko Mladić, komadant 9. kninskog korpusa JNA, sada pokojni general Mile Novaković, komandant Srpske vojske Krajine (SVK), i major Milan Korica, komandant svih pograničnih jedinica milicije RSK.

Optuženima je 1993. odredjen pritvor i za njima je raspisana poternica na osnovu koje je Djukić i uhapšen.

Ubrzo po hapšenju, 12. avgusta, Hrvatska je otvorila novu istragu protiv Djukića, kao i Jovana Grubića, Milorada Radića, Dragana Harambašića, Petra Andrića, Vladimira Davidovića, Ilije Prijića i Slobodana Vujka zbog krivičnog dela protiv civilnog stanovništva počinjenog u ratu na području Severne Dalmacije i na osnovu nje 19. avgusta 2015. dostavila Crnoj Gori dopunsku molbu za njegovo izručenje.

Nekoliko dana kasnije, 28. avgusta iste godine, Crnoj Gori je dostavljena i molba iz Srbije kojom je zatraženo izručenje generala Djukića, zbog vodjenja krivičnog postupka zbog krivičnog dela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Pravosnažnim rešenjem Višeg suda u Podgorici od 6. novembra 2015. utvrdjeno je da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje generala Djukića i u Hrvatsku i u Srbiju.

Crnogorski ministar pravde Zoran Pažin je na osnovu tog rešenja odlučio da generala Djukića izruči Hrvatskoj.

Uoči isteka zakonskog roka za izručenje Djukića, Pažinu se obratio predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta, zahtevom da se Djukić izruči Srbiji. Linta je ocenio da se Djukić mora izručiti Srbiji, jer je njen državljanin, kao i da će u njoj imati „fer sudjenje“.

General Djukić je peti Srbin uhapšen na području Crne Gore po poternicama koje je raspisala Hrvatska za ratne zločine.

Prema podacima Veritasa, na osnovu medjunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom sveta su do sada uhapšena 154 Srbina, od kojih je 51 ekstradiran u Hrvatsku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar