U trendu

Crna Gora možda bude deo izbegličke rute

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc nije danas isključio mogućnost da Crna Gora bude deo izbegličke rute u slučaju da Austrija zatvori granice za njihov prijem.

Kurc boravi u poseti regionu u okviru koje danas u Podgorici sa crnogorskim zvaničnicima razgovara i o izbegličkoj krizi.

Kurc je posle sastanka sa ministrom inostranih poslova Crne Gore Igorom Lukšićem pred novinarima u Podgorici ponovio da će Austrija uvesti kvote za ulazak izbeglica i ocenio izvesnim da će ta zemlja „biti primorana“ da zaustavi priliv izbeglica na granicama „što će imati posledice za čitav region“.

Lukšić je kazao da će Crna Gora svoju politiku prema izbeglicama sinhronizovati sa zemljama regiona i EU.

On je podsetio da je Crna Gora već pripremila plan postupanja u odredjenim situacijama i ocenio da su te mere „kvalitativnog karaktera“.

Kurc je u Crnu Goru došao posle posete Sarajevu i Beogradu gde je saopštio da će Austrija ove godine moći da primi najviše 37.500 izbeglica.

Crna Gora je ranije pripremila plan za prihvat izbeglica sa Bliskog istoka i on predvidj dnevni prihvat do 2.000 izbeglica.

Kurc sa crnogorskim zvaničnicima razgovara i o odnosima dve države, a sa Lukšićem je potpisao program saradnje u oblasti nauke, prosvete i kulture koji je okarakterisan kao „dodatna podrška“ bilateralnim odnosima.

Ministar inostranih poslova Austrije iz Podgorice putuje u Tiranu, a potom u Prištinu i Skoplje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.