Crnadak: Poseta delegacije Južne Osetije nanela štetu RS

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak potvrdio je danas da je BiH dobila protestnu notu Gruzije zbog prisustva predsednika Južne Osetije Antonija Bibalova proslavi 9. januata, Dana RS u Banjaluci.

„Ovih dana dosta je pažnje privukla posjeta delegacije Južne Osetije Banjaluci. Tačno je da smo dobili protestnu notu Gruzije, na koju je Ministarstvo uputilo odgovor. Očekujem da na tome i ostane, i da ne bude posledica po odnose dve zemlje“, rekao je Crnadak na konferenciji za novinare.

Navodeći da podržava medjunarodne aktivnosti Republike Srpske, on je ocenio da je poseta delegacije Južne Osetije Banjaluci samo nanela štetu RS na medjunarodnom planu.

„Ovo je bilo devalviranje značaja, u istu ravan je stala Republika Srpska sa jednim regionom sumnjivog medjunarodnog značaja, veličine Prnjavora (grad u RS). To nije nešto što treba RS“, rekao je šef bosanske diplomatije.

On je dodao da je pitanje zašto u RS nisu došli predstavnici Bavarske, Lombardije, Katalonije, snažnijih regiona u snažnijim zemljama, već Južne Osetije.

Povodom odlaska Brajana Hojt Jia s pozicije zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara za Centralnu i Južnu Evropu, Crnadak je kazao da „u potpunosti deli stav koji je izneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić“.

„Radi se o jednom diplomati – profesionalcu, koji govori u ime Stejt departmenta, predstavlja Vašington i poštujem ga. Pored toga, on podržava Dejton, poštuje RS. Ne vidim razlog zašto ne bio dobrodošao u Banjaluku ili bilo gde“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, nije interes naroda i institucija RS da ulaze u direktnu konfrontaciju sa SAD zbog nezadovoljstva jednog čoveka, misleći na predsednika RS Milorada Dodika, koji je na američkoj „crnoj listi“.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike