U trendu

Crnadak: Sutra očekujemo zvaničnu notu Hrvatske u vezi sa hapšenjem Lukajića

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak izjavio je da sutra očekuju zvaničnu notu iz Hrvatske u vezi sa hapšenjem pukovnika bivše Vojske Republike Srpske Daneta Lukajića u Hrvatskoj.
Crnadak je naveo da su nadležni u Ambasadi BiH u Zagrebu juče telefonski obavešteni o hapšenju Lukajića, preneli su bh. mediji.

Šef diplomatije BiH istakao je da je izdao nalog da budu u stalnoj vezi s organima Hrvatske i da se što pre stupi u kontakt sa Lukajićem kako bi se utvrdilo da li su prema njemu ispoštovana sva zagarantovana prava i da li se s njim postupa na odgovarajući način.

„Iz ovog što je hrvatska policija dosad saopštila vidi se da je u pitanju optužba za ratni zločin“, kazao je Crnadak.

Komenatrišući izjavu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da je uveren da će član Predsedništva BiH Mladen Ivanić protestovati i tražiti od hrvatskih vlasti da što pre obezbede Lukajićevo puštanje na slobodu, Crnadak je rekao da je ovom trenutku važno da svako pomogne koliko može.

„Nema potrebe da se na bilo koga prebacuje odgovornost. S obzirom na činjenicu da je SNSD Milorada Dodika u bratskim vezama sa HDZ-om i na njegovu izjavu da ‘srpske interese u Predsedništvu BiH brani Dragan Čović’, očekujem i pozivam ga da se u ovo najdirektnije uključi i iskoristi svoje bliske veze s hrvatskim političarima kako bi izvukli maksimum iz tih njegovih dobrih veza i pomogli u slučaju Lukajiću“, dodao je ministar inostranih psolova BiH.

Hrvatska policija saopštila je juče da je nekadašnji oficir u organima bezbednosti Pete vojne oblasti JNA Dane Lukajić (67) uhapšen u Ličkom Petrovom Selu zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u logoru Manjača kod Banjaluke u septembru 1992. godine.

Lukajić je juče kao član Udruženja „Jadovno 1941.“ putovao na obeležavanje Dana sećanja na Jadovno i 77 godina od stradanja Srba koji su stradali u ustaškim logorima Gospić-Jadovno-Pag.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike