U trendu

Crnadak: U centru pažnje CEI regionalna saradnja i EU integracija

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine, Igor Crnadak izjavio je da su u centru pažnje današnjeg sastanka šefova diplomatija zemalja Centralnoevropske inicijative (CEI) u Banjaluci bili regionalna saradnja, evropske integracije, migracije i terorizam.

Crnadak je rekao da je skup protekao u dobroj atmosferi, i da je razmatran akcioni plan CEI za tri godine.

„U centru pažnje su regionalna saradnja, uticaj saradnje na EU integraciju zemalja koje su u procesu pridruživanja, migracije i terorizam“, kazao je Crnadak novinarima.

Navodeći da je za BiH ovo „kritičan trenutak“ u procesu EU integracije, s obzirom na to da će se u julu razmatrati prihvatanje prijve BIH za prijem u EU, on je kazao da je za BiH podrška zemalja EU unutar CEI od velikog značaja.

Po njegovim rečima, BiH u tom smislu ima i veliku podršku Italije.

Crnadak koji je domaćin današnjeg skupa, izrazio je nadu da će svaki naredni sastanak da „donese više članica, jer je glavni cilj svima postati punopravan član EU“.

On je na kraju naglasio da je sastanak šefova diplomatija zemalja članica CEI od velike važnosti i za u Banjaluku, jer je učinio da taj grad „bude faktor“ u vreme kada BiH predsedava ovom inicijativom.

Na skupu su učestvovali i šefovi diplomatija Srbije, Hrvatske, Austrije, Italije, Bugarske, Mađarske, Makedonije i Belorusije.

Ostale članice CEI predstavljali su zamenici ministara spoljnih poslova i državni sekretari u ministarstvima.

Počasni gost bio je evropski komesar sa proširenje i politiku susedstva, Johanes Han.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.