U trendu

Crnadakovo pismo ipak u Hagu – drugim kanalima

Bošnjački član Predsedništva Bakir Izetbegović naredio je ambasadorki BiH u Hagu Mirsadi Čolaković da Međunarodnom sudu pravde ne prosledi pismo šefa diplomatije Igora Crnatka u kome se ističe da je odluka o pokretanju revizije presude protiv Srbije doneta izvan institucija BiH i da zbog toga nije pravosnažna.

Crnadak je potvrdio ovu informaciju, navodeći da će tim povodom danas održati konferenciju za novinare posle razgovora sa članom predsedništva Mladenom Ivanićem.

„Tačna je informacija“, kazao je Crnadak za N1 i dodao da još ne bi želeo da komentariše „jer je ovo vrlo ozbiljna stvar“.

„Glavna tema konferencije za novinare će biti odnos ambasadorke u Hagu. Ako se bude nastavilo sa napadom na institucije, sa paralelizmom i privatizacijom institucija – onda nas to uvodi u još veći problem nego što imamo danas“, kazao je Crnadak, dodajući da će danas „mnoge stvari biti jasnije“.

ATV je ocenila da ovakav diplomatski skandal do sada nije zabeležen u bosansko-hercegovačkoj diplomatiji, jer je Čolakovićeva odbila zadatak ministra Crnatka da uruči obaveštenje Sudu u Hagu.

Crnadak je ipak uspeo da dostavi pismo Međunarodnom sudu pravde drugim kanalima.

U pismu Crnadak obaveštava sud da je Izetbegovićeva odluka doneta izvan institucija BiH i da zbog toga nije pravosnažna.

U Banjaluci će danas biti održan sastanak predsedavajuceg Predsedništva Mladena Ivanića i ministra spoljnih poslova BiH Igora Crnatka.

Sutra ponedeljak će uslediti i sastanak lidera stranaka Saveza za promene sa predstavnicima zajedničkih institucija BiH iz Republike Srpske, nakon kojeg će biti zauzet stav o najnovijem potezu Bakira Izetbegovića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.