U trendu

Crnogorska „posla“: Svaki drugi nezaposleni ni ne želi da radi!

Direktorka Uprave za statistiku Crne Gore – Monstata Gordana Radojević ocenila je da se privredni rast o kojem govore predstavnici vlasti u toj zemlji zaista oseća i da u prilog tome svedoči evropska statistika.

Ona navodi da u Crnoj Gori postoji veliki problem neaktivnosti stanovništva, jer svaki drugi nezaposleni ne želi i ne traži posao.

„Što se tiče utiska da se rast ekonomske aktivnosti u Crnoj Gori ne oseća u praksi, odnosno na dohodak građana, moram naglasiti da ga demantuje evropsko istraživanje o dohotku i uslovima života građana u Crnoj Gori. Prema podacima iz decembra 2018. godine, možemo zaključiti da je trend rasta BDP-a praćen i rastom raspoloživog dohotka građana, i to na način da je u periodu od 2013. do 2017. najznačajniji rast zabežen kod 20 odsto stanovništva sa najnižim dohotkom (28,3 odsto), dok je najmanji rast zabežen kod 20 procenata najbogatijeg stanovništva (13,6)“, kaže Radojevićeva za Dan, prenosi RTCG.

Ovo je, kako navodi, dovelo do smanjenja jaza, odnosno, nejednakosti između bogatih i siromašnih. Drugim rečima, 2013. godine dohodak 20 procenata stanovništva sa najvećim dohotkom bio je 8,5 puta veći od dohotka 20 procenata stanovništva sa najnižim dohotkom, dok je 2017. godine dohodak 20 odsto stanovništva sa najvećim dohotkom bio 7,6 puta veći od dohotka 20 odsto stanovništva sa najnižim dohotkom.

Kada je u pitanju tržište rada, pored stope nezaposlenosti koja je 14,1 odsto, Radojevićeva tvrdi da više treba da zabrine podatak da je u proseku u Crnoj Gori neaktivno 45 procenata populacije od 15 do 64 godine.

Ona ističe da taj deo stanovništva ne radi i ne želi da traži posao, odnosno da im se i ponudi posao ne bi ga prihvatili.

„Svakako da je određeni procenat neaktivnosti neizbežan, posebno za mlađu populaciju koja studira, usavršava se… Međutim, i pored toga, Crna Gora je zemlja sa najvećom stopom neaktivnosti u EU i šire“, izjavila je Radojevićeva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.