Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova odgovorilo Dačiću

Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je večeras da Srbija nema razloga da zabrani ministarki-savetnici u Ambasadi Crne Gore u Beogradu prisustvo sastancima s predstavnicima državnih organa i državnih institucija Srbije.

Ministarstvo je ocenilo da je takva mera Ministarstva inostranih poslova Srbije prema crnogorskoj diplomatkinji izraz „pukog reciprociteta“ zbog mere koju je Crna Gora preduzela prema ministru savetniku u Ambasadi Srbije u Podgorici.

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić kazao je ranije danas da je Crna Gora zabranila prisustvo sastancima državnih organa i institucija otpravniku poslova Ambasade Srbije u Podgorici Ljubiši Milanoviću, posle čega je Srbija primenila recipročnu meru prema „ličnosti broj dva“ crnogorske ambasade u Beogradu – ministarki savetnici Ani Ražnatović.

„U delovanju ministra-savetnika Ambasade Republike Srbije u Podgorici, stekli su se, i nepobitno su utvrđeni, postupci kojima se flagrantno krši slovo i duh Bečke konvencije, dobra vera i dobra praksa u međudržavnim odnosima i diplomatskim relacijama“, navodi crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Saopšteno je da ambasador Srbije u Podgorici Vladimir Božović „precizno i detaljno obavešten o karakteru ovih aktivnosti, kao i o odgovarajućim merama koje će biti preduzete od strane crnogorskih organa“.

„S druge strane, naša diplomatkinja u zvanju ministra-savetnika u Ambasadi Crne Gore u Beogradu ponaša se i deluje primereno i uzorno, poštujući sve standarde i uzuse Bečke konvencije, pa, osim, pukog reciprociteta, stvarnih motiva i razloga za preduzimanje mera protiv nje nema“, zaključuje Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore u saopštenju.

(Beta)

Napišite komentar