U trendu

Čubrilović ne veruje da bi Incko mogao da poništi Dan RS

Predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović ne veruje u to da bi visoki predstavnik Valentin Incko, koristeći se svojim bonskim ovlašćenjima, mogao da poništi Dan Repulike Srpske jer bi time, kako kaže, narušio volju građana izraženu na referendumu.

„Ne verujem da će Incko reagovati i donositi bilo kakvu odluku o poništenju 9. januara kao Dana Republike Srpske jer bi tako grubo narušio volju građana iskazanu na referendumu. Uostalom, međunarodne nesuglasice i sva otvorena pitanja moramo sami međusobno da rešavamo, ako se odnose na BiH. Entitetska pitanja ostaju u nadležnosti entiteta“, rekao je Čubrilović za novosadski Dnevnik.

Srpska će, kazao je, slaviti 9. januar kao sekularni praznik, što, kako je objasnio, znači da vitalni interes Bošnjaka time neće biti narušen.

Veruje da će reagovanje Bošnjaka u vezi sa obeležavanjem Dana RS, 9. januara biti negativno, kao što su bila i do sada, posebno od bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Izetbegoviću je, kaže, sporno to što je toga dana, mnogo pre izbijanja rata, tačnije 9. januara 1990. godine, Narodna skupština Republike Srpske usvojila Deklaraciju o formiranju Republike srpskog naroda u BiH, objasnio je Čubrilović.

On smatra da je 9. januar rođendan Republike Srpske, kojeg se Srpska ne može i ne smije odreći.

„Može li se neko tek tako odreći svog rođendana? Naravno da ne može i neće jer bi to značilo da niste ni rođeni. Pojedinim Bošnjacima je to `trn u oku`, a ne krsna slava Srpske – Sveti Stefan“, rekao je Čubrilović.

Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić smatra da bi svaka srpska kuća u RS toga dana trebalo da istakne zastavu i da to, kako je rekao, bude najokićeniji dan.

„Na taj način ćemo pokazati poštovanje prema referendumskoj odluci o Danu Republike“, rekao je novinarima Stevandić na prijemu koji je u Narodnoj skupštini organizovao sa potpredsednikom ove institucije Željkom Stojičićem, a povodom 9. januara – Dana Republike.

Naglasio je da Republika Srpska drugim narodima u BiH neće određivati datume koje će da obeležavaju,ali će sa ponosom da slavi Dan Republike.

Stevandić je naveo da Republika Srpska ima granice koje su definisane Dejtonskim mirovnim sporazumom, ali da deo njih nije evidentiran kao demarkaciona linija.

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak izjavio da će slaviti 9. januar, Dan Republike Srpske jer je, kako je rekao, to dan koji je na srcima svih građana RS i da je taj „dan veći od Milorada Dodika i njegovih laži“, prenosi BN televizija.

Crnadak je izjavio i kako još nije odlučio hoće li se odazvati pozivu Milorada Dodika na prijem povodom Dana RS.

Inače, iako je ranije danas načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Ante Jeleč izjavio da je njegov stav da pripadnici OS BiH ne bi trebalo da učestvuju u obeležavanju Dana RS, Ministarstvo odbrane će odlučiti o učešću Vojnog orkestra iz Banjaluke na ceremonijalnim aktivnostima 8. i 9. januara, preneli su banjalučki mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.