U trendu

Cvijanović: Ako budem predsednik RS prvo u BG,pa u Moskvu

BANJALUKA – Ukoliko u oktobru građani odluče da sam predsednik RS, prva moja zvanična poseta biće Beogradu, a potom Moskvi, kaže Željka Cvijanović, premijerka Republike Srpske.

U intervjuu Politici navodi da RS ide uzlaznom putanjom, da na ekonomskom planu stoji sve bolje, te kaže da je ne brinu kritike opozicije na tu temu.

Predsednica Vlade RS, koja je kandidat bloka okupljenog oko Dodikovog SNSD-a na izborima za predsednika RS, na pitanje šta je to nominuje kod građana da je izaberu za predsednicu RS kaže:

„Uloženi napor čiji su rezultati merljivi, ali pre svega odnos prema Srpskoj – politički angažman koji je rukovođen stavom da samo jake institucije znače jaku RS. Povećali smo plate i penzije, kao i agrarni budžet, uvodili nova socijalna prava i povećavali postojeća. Sve se to izvršava bez ikakvih problema. U svakoj opštini smo ostavili trag. Ali u političkom delovanju prioritet je bila i ostaće jaka i prepoznatljiva RS“, nabraja Cvijanović i dodaje da veruje u koncept RS i ono što će ona politički i ekonomski postati.

Posebno je ponsna na to što je Srpska izabrana kao jedna od 10 malih regija budućnosti za 2018/2019. godinu, za strategiju stranih ulaganja, po rangiranju portala fDI Intelligence, servisa britanskog poslovnog časopisa Fajnenšel tajms.

„Uvek, naravno, treba bolje, ali u ovako teškim okolnostima svetske krize iscedili smo maksimum. Zato danas govorimo o stabilnom budžetu. Naša obaveza ostaje da stvaramo sve bolje uslove, da i oni koji su otišli, pa dođu ovde, požele da više nigde ne idu. Migracije nažalost postoje, obeležje su daleko šireg prostora, ne samo RS. Ne idu samo oni koji nemaju posao. Ovom prostoru treba više stabilnosti“, poručuje.

Kad je reč o izazovima pred kojima je RS, konstatuje da prostor zapadnog Balkana u celini nije pošteđen izazova, te da i ih i RS ima, a to je, recimo, borba za očuvanje ustavnih nadležnosti RS.

Jer, kako objašnjava, dovoljno je samo oslušnuti predstavnike EU, gde misle da treba samo jačati nivo BiH jer je Dejtonski sporazum, navodno, prevaziđen.

„Traže da se odreknemo onog što nam je Ustav dao. Ne razumemo zašto to traže niti za to vidimo opravdanje. Dakle, imamo izazove, ustavne, političke i ekonomsko-finansijske prirode“, konstatuje.

Na opasku da je mnogi vide kao osobu prozapadnih uverenja, a da sma kaže da će bude li predsednica najpre otići u Beograd, pa u Moskvu, odgovara da kad kaže da je političar prozapadne orijentacije misli najpre na veoma važan segment – pragmatizam.

„Naš interes su dobri odnosi sa svima, ne pravim razliku između Istoka i Zapada. Sasvim je logično da prva poseta bude Beogradu. Rusija je, dabome, visoko na lestvici naših prioriteta, s tamošnjim političarima je veoma lako razgovarati. Razumeju Dejton, poziciju RS, tu im se ne omiče greška. Ali mi smo otvoreni za razgovor sa svima, no nažalost postoji mnogo stereotipa stvorenih ranije, što otežava komunikaciju s nekim s kime biste trebali razgovarati, a koji se i danas drže šablona“, kaže Cvijanović.

Kaže i da njena vlada insistira na izgradnji puta Vlada RS insistira na izgradnji auto-puta Banjaluka-Beograd, jer to podrazumeva direktnu uključenost Srbije u razvoj opština u Srpskoj.

„Što se tiče auto-puta, postoji više razloga zašto je to važno, potrebno je da razvijamo RS, spajamo naše gradove modernim saobraćajnicama. Postoji program izgradnje mreže auto-puteva u RS, a jedan od strateških pravaca jeste i deonica do Beograda. Upravo završavamo deonicu do Doboja, namera je da se ona nastavi do Srbije. Bez modernih saobraćajnica nema ni privrede, ni turizma. Ne posmatram to kao konkurenciju auto-putu Beograd-Zagreb, ali je činjenica da ogromna sredstva ostaju Hrvatskoj od naših građana, kao i građana Srbije, jer koriste taj put“, napominje Cvijanović.

Kaže i dac se njena vlada trudi da promeni sliku RS u svetu, koju je od rata naovamo izlobirala bošnjačka strana, a da su rezultat toga što čini vlada RS novi kontakti i stalno zalaganje da se svetu predstavi „ono što mi smatramo realnim“.

„Ne lobiramo kako bi druge prikazali lošim, naša namera je samo da što više ljudi čuje naš način kako BiH može da funkcioniše. A može samo uz uvažavanje RS. A svi koji kritikuju našu opredeljenost za lobiranje gube iz vida da je stereotip o nama nastao upravo kao rezultat nečijeg drugog lobiranja. Kako se niko ne seti da kaže da je bilo pogrešno da Albanci ili Bošnjaci lobiraju, čije su aktivnosti, za razliku od naših, bile usmerene protiv drugih. Rezultat tuđeg lobiranja je sve ono što trenutno gledamo da se dešava u regionu, ali nekima smeta kada neko iz Banjaluke nudi svetu realnu sliku o BiH“, navodi Cvijanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.