U trendu

Cvijanović: Dijalog jedini način za rešavanje problema

BANJALUKA – Jedini način za rešavanje problema u BiH je dijalog, a svako uplitanje stranaca i nametanje rešenja je nedopustivo i neodrživo, izjavila je predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.
Ona je u intervjuu za Radio Republike Srpske istakla da pokušaj imenovanja novog visokog predstavnika nije u skladu sa procedurom i navela da šansu vidi u Nacrtu rezolucije za ukidanje ovlašćenja visokog predstavnika, koji su Rusija i Kina predale članicama Saveta bezbednosti, prenosi RTRS.

Ostalo je još 15 dana do odlaska sadašnjeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka i do eventualnog dolaska Kristijana Šmita, koga je na tu funkciju imenovao Savet za sprovođenje mira, čemu se protivi Rusija.

Republika Srpska ne prihvata imenovanje Šmita i ističe da njegovo imenovanje nije u skladu sa procedurom. Vlast u Republici Srpskoj smatra da imenovanje novog Visokog predstavnika treba da ima saglasnost svih potpisnica Aneksa 10 Dejtinskog sporazuma, pa i Republike Srpske, kao i da njegovo imenovanje mora da potvrdi Savet bezbednosti UN.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.