U trendu

Cvijanović: Politička matrica da Srbi budu krivi

BANJALUKA – Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas, povodom presude Radovanu Karadžiću, da je jasno da je postojala politička matrica i da se pokušava pravosudnim odlukama ili presudama popuniti politički prostor da bi se sve zapakovalo u priču koja se uklapa u političku priču crno-belog konteksta u kojoj su jedni krivi i agresori, a drugi žrtve.

Prema njenim rečima, izuzetak je jedino presuda koja se odnosila na Hrvatsku, gde su proglašeni agresorom i da su delovali na stranoj teritoriji, prenosi RTRS.

„Možda i reakcije koje se mogu čuti iz Hrvatske imaju za cilj da se zaboravi na takav prethodni događaj i kvalifikaciju koja je data“, rekla je Cvijanović i dodala da se ishod suđenja Karadžiću mogao pretpostaviti.

„Iz onoga što se dešavalo godinama, moglo se videti da postoji selektivni pristup pravdi i da je postojao politički koncept puno pre nego što je krenulo suđenje i pre nego što su se ljudi našli tamo da odgovaraju za određena dela ili na osnovu sumnji koje su postojale“, rekla je predsednica Republike Srpske.

Prema njenim rečima, postojao je „tipski odnos“ i teške presude kada se radi o srpskom narodu, a kada je reč o pripadnicima drugih naroda, oslobađajuće presude.

„Tako da danas kao činjenično stanje imamo situaciju da neki za koje postoje dokazi da su vadili oči, ubijali decu ili klali, nemate nikakvu presudu i da su to slobodni ljudi. Da stvar bude gora, oslobađani su u Hagu, a potom i pred domaćim pravosuđem na nivou BiH“, podsetila je Cvijanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.