U trendu

Da li je ovo najplemenitiji podvig godine? Ceo razred naučio znakovni jezik zbog gluvog druga (Foto)

Zejda Ćoralića, gluvonemog šestogodišnjeg dečaka iz Sarajeva njegovi drugari iz razreda su veoma obradovali. Naime, njegova majka je prošle godine odlučila da ga upiše u normalnu školu, ali Zejd je bio nesrećan jer niko u školi nije znao znakovni jezik, prenose britanski mediji, koji su bili ganuti pričom sa Balkanskih prostora.

Učiteljica Sanela Ljumanović pokušavala je da komunicira sa mališanom, koristeći neke svoje trikove i načine komunikacije, ali je na kraju je shvatila kako to nije dovoljno. Odlučila je da ceo razred nauči znakovni jezik, kako bi mogli svi međusobno da komuniciraju.

Nakon tri meseca, prvaci Osnovne škole „Osman Nakaš“ naučili su osnove znakovnog jezika.

„Zejd je sada veseo kada ide u školu, srećan je i motivisan“, kazala je dečakova majka, Mirzana Ćoralić.

Njegovi drugari su toliko oduševljeni znakovnim jezikom, da su počeli da podučavaju svoje roditelje kod kuće. Tarik Sijarić, jedan od Zejdovih najboljih prijatelja, kazao je kako ga je veselilo da uči znakovni jezik, kako bi mogao da komunicira sa Zejdom i drugim gluvonemim ljudima.

„Zabavno je,“ komentarisao je Tarik.

Zejdova učiteljica se nada da će se uvesti znakovni jezik u nastavni plan i program, jer pomaže maloj deci da postanu svesna da u društvu postoje i ljudi sa invaliditetom.

„Svi smo srećni što smo naučili novi jezik. Trenutno nam je cilj da naučimo Zejda da čita i sa usana. On je dobro i pametno dete,“ istakla je njegova učiteljica.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar