Da li se nezavisnost Slovenije i Hrvatske isplatila?

Četvrt veka pošto su Slovenija i Hrvatska proglasile nezavisnost, nekadašnji zvaničnici tih zemalja uvereni su da se samostalnost isplatila, prenosi Dojče vele uz konstataciju da su danas u ovim članicama EU i NATO vidljive stare ideološke bitke i revanšizam.

“Nezavisnost se u svakom slučaju isplatila, na to možemo da budemo ponosni“, kaže bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor povodom 25 godina nezavisnosti njene zemlje.

“U svakom slučaju se isplatilo“, podjednako je siguran i prvi predsednik nezavisne Slovenije Milan Kučan za koga je najvažniji argument za to što Slovenija od tada može da odlučuje o svojoj sudbini.

Poslednji jugoslovenski a zatim i hrvatski predsednik Stjepan Mesić pak tvrdi da je raspad Jugoslavije nakon proglašenja nezavisnosti Slovenije i Hrvatske, bio i u Bosni i Hercegovini moguć bez nasilja.

Ipak, u BiH je život izgubilo 100.000 ljudi, a stotine hiljada su proterane.

On je još 1991. godine predložio da sve republike bivše Jugoslavije odmah proglase nezavisnost i formiraju konfederaciju na „probno vreme“ od tri do pet godina, objašnjava Mesić u razgovoru za dpa, prenosi Dojče vele.

Mesić kaže da je njegov predlog propao jer ga je sprečio Slobodan Milošević čiji je cilj, kako tvrdi, bio “da na ruinama Jugoslavije stvori Veliku Srbiju”.

Prema njegovim rečima, Milošević je svoje sunarodnike u srpskim delovima Hrvatske i BiH podstakao na rat i time izazvao veliko krvoproliće.

Slovenija i Hrvatska u međuvremenu su članice EU i NATO, navodi Dojče vele opisujući trenutnu situaciju u tim zemljama.

U Hrvatskoj, kako se kaže, najveća stranka HDZ podstiče na vraćanje u prastare ideološke bitke, a njena politička desnica ponovo koketira s fašističkom hrvatskom državom iz Drugog svetskog rata.

Socijaldemokratska opozicija u očima HDZ-a predstavlja „decu komunizma“, navodi Dojče vele.

I u Sloveniji se otvaraju stari frontovi, kaže se u analizi i podseća da je lider opozicije Janez Janša, koji je pre 25 godina bio prvi ministar odbrane nezavisne Slovenije, upravo pokrenuo sudski postupak protiv svog najvećeg suparnika Kučana optužujući ga za “veleizdaju”.

“Njegov koncept je ipak samo revanšizam“, kaže Kucan. „Pre 25 godina vladalo je veliko jedinstvo između političara i građana o ostvarivanju nezavisnosti“, kaže Kucan.

On kaže da konfrontacija sa komunizmom koji ne više ne postoji, blokra pogled u budućnost, što je “jednostavnije nego ponuditi viziju za budućnost”.

U tom sukobu između levice i desnice u Sloveniji, koji se stalno ponavlja, reč je čak i o njihovoj ulozi u Drugom svetskom ratu.

Građani Slovenije umorni su od te jalove diskusije što je, prema ispitivanjima javnog mnjenja, povećalo broj onih koji osećaju nenaklonost prema političarima i kojih ima skoro 70 odsto, navodi Dojče vele.

(Tanjug)

2 komentara

  • mkmc

    Vi ste najvece sluge tih narodnih izdajnika. Polako…

  • mkmc

    Svi ste vi izdajice i upropastitelji svog sopstvenog naroda i stvaralaštva vaših prethodnih, mnogih generacija, ma kako se zvali i nazivali – SVI. Ti isti narodi će vam i suditi, ne istorija, a onda…

Ostavite komentar