U trendu

Dačić pozvao EU da što pre otvori poglavlja sa Srbijom

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić pozvao je danas Evropsku uniju da sačini plan za suočavanje s izbegličkom krizom i da što pre otvori prva poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom.

„Stekli su se svi uslovi za otvaranje prvih poglavlja…postignut je napredak u implementaciji sporazuma iz Brisela…nema potrebe da čekamo jun, januar ili bilo koji drugi termin iduće godine. Možete hitno da reagujete i otvorite nam perspektivu, umesto da nam podižete ograde i ostavljate nas vani“, rekao je Dačić posle sastanka šefova dilomatija Zapadnog Balkana u Beču.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa makedonskim kolegom Nikolom Popovskim, Dačić je pozvao EU i da predloži akcioni plan za rešavanje izbegličke krize naglasivši da je Srbija među najvažnijim tranzitnim zemljama za desetine hiljada migranata koji pokušavaju da stignu do Evropske unije preko Zapadnog Balkana.

„Suočeni smo s najvećom izbegličkom krizom od Drugog svetskog rata. To je prava migracija naroda i Srbija je tranzitna zemlja“, rekao je dodajući da je od početka ove godine u Srbiji podneto 94.000 zahteva za azil.

„Mislim da Evropska unija treba da predloži akcioni plan i zatim da nas pozove da mu se priključimo. Biću vrlo direktan, mi sada snosimo težinu tog problema“, rekao je Dačić.

Dačić je naglasio da podizanje ograda i zidova na granici ne može biti odgovor na izbegličku krizu.

„Godinama ste govorili da azilanti dolaze u EU iz Srbije, Makedonije… ono što Nikola Popovski i ja sada možemo da vam kažemo jeste da nama migranti dolaze iz EU. Mi vas pitamo kada ćete da uspostavite jasne kontrole i kako ćete da sprečite da migranti iz EU ulaze u Srbiju i Makedonju“, rekao je Dačić.

Popovski je rekao da Makedonija dnevno prihvata 3.000 migranata koji stižu iz susedne Grčke.

„Bez evropskog odgovora na krizu… niko ne treba da ima iluzije da se to može rešiti“, rekao je makedonski ministar i dodao da treba delovati odmah. „Verovatno to možemo da učinimo na ovoj konferenciji u Beču, i da nađemo evropsko rešenje“, dodao je.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.