U trendu

Dan odluke o sudbini hrvatske vlade

Hrvatska politička kriza danas dostiže vrhunac nakon čega bi trebalo biti poznato ko odlazi, a ko ostaje u vladi, da li će biti rekonstrukcije ili su vanredni parlamentarni izbori, u roku od samo pet meseci, ipak jedini način izlaska iz aktuelne situacije.

Sudeći prema jučerašnjim veoma živim političkim aktivnostima premijer Tihomir Orešković ne namerava da podnese ostavku i za to traži podršku Evropske narodne partije.

O ostavci ne razmišlja ni potpredsednik vladei šef Mosta, manje članice vladajuće koalicije, Božo Petrov, koji ne očekuje ni nove izbore.

Šef HDZ-a, najuticajnije vladajuće partije i prvi potrdsednik vlade Tomislav Karamarko, obratiće se javnosti, a kako se očekuje on će izneti stavove te stranke koja će najverovanije tražiti opoziv premijera Oreškovića. Podršku tom zahtevu daće, kako je najavljeno, najuticajnija opoziciona SDP bivšeg premijera Zorana Milanovića.

Petrov je, naime, za splitsku Slobodnu Dalmaciju rekao da se nada da će HDZ naterati svog predsednika na abdikaciju te da će vlada Mosta i HDZ-a nastaviti da radi bez Karamarka kojeg smatra teretom za državu.

U trenutku kada evropski i svetski mediji, kao i domaći analitičari gotovo jednoglasno ocenjuju da je hrvatska vlada već pala, jedan deo vlade se ponaša kao da se ništa ne događa.

Petrov kaže da vlada uvek postoji i da ona nastoji da radi bez problema, a da to što Karamarko, kako je rekao, ne vidi da je zbog afere “Konsultantica” postao teret ovoj vladi, za njega je drugi problem.

„Ako je čovek slep i ne shvata pojam politicke odgovornosti, to je njegov problem. Ne želim da se jedan čovek poistovećuje s vladom ili da se naša nesaradnja s njim u vladi poistovećuje s celom njegovom strankom. Javnost je upoznata da i tamo postoje glasovi razuma koje valja pozdraviti”, rekao je Petrov.

O mogućem scenariju u Saboru, Petrov kaže da 12 Mostovih zastupnika ostaje pri stavu da Karamarko treba sam da odstupi.

Ipak, on nije isključio mogućnost da HDZ, odnosno predsednik Sabora Željko Rajner na dnevni red stavi i izglasavanje poverenja premijeru Oreškoviću pre nego što se bude odlučivalo o poverenju Karamarku, što je tražio SDP. Rok za to je 18. jun.

Ne boji se, ističe, prekomponovanja vlade i smatra da Hrvatska ne treba da bude zatočenik jednog čoveka – Karamarka.

Sada je sasvim izvesno da Orešković ne namerava da podnese ostavku, a kako tvrde u njegovom kabinetu premijer ne odustaje da se pozicija potpredsednika vlade odu i Karamarko i Petrov.

Premijer smatra, preneli su ranije hrvatski mediji, da bi se time rešio problem krize vlasti.

U premijerovom kabinetu, preneo je zagrebački Jutarnji list, veruju da će se u HDZ-u stvoriti kritična masa koja će uspeti da nagovori Karamarka da sam odstupi, da usput s njime ode i Petrov te da se na taj način izbegne i glasanje o nepoverenju prvom potpredsedniku, ali i glasanje o poverenju Oreškoviću, a samim tim i vladi u celini.

A da Karamarko ima opoziciju u svojim redovima potvrđuje izjava neimenovanog člana HDZ koji kaže da bi za državu jedino dobro bilo da Karamarko odstupi, a zajedno sa njim i Petrov.

„Time bi bili izbegnuti novi izbori, nastavili bi se započeti reformski procesi, a u tim okolnostima će se otvoriti mogućnost procesa koji su počeli i u HDZ-u. Ako to ne uspe, onda sve vodi ka novim izborima, ali i u toj varijanti nastavljaju se procesi u HDZ-u – kaže za Jutarnji taj istaknuti član stranke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar