U trendu

Dan RS će se obeležavati 9. januara kao sekularni praznik

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Zakon o Danu Republike Srpske, prema kojem će se 9. januar obeležavati kao Dan RS i biće sekularni praznik.

Zakonom, koji je donet po hitnom postupku, propisano je da Vlada Republike Srpske odlukom uredjuje način obeležavanja i praznovanja Dana RS.

Usvojen je zaključak Kluba poslanika vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kojim je parlament obavezao entitetsku vladu da uskladi Zakona o praznicima RS „u delu koji se odnosi na ispoljavanje verskih sloboda“, dok nisu prihvaćeni amandmani opozicije koji su se odnosili na jasnije definisanje praznovanja Dana RS.

Ministarka uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić je rekla da je prilikom izrade tog zakona „izabran glas gradjana“ i da nije istina da više ne postoji Dan republike, kako to tvrdi opozicija.

„Dan republike definisan je u Zakonu o praznicima Republike Srpske“, kazala je ona.

Za Zakon o Danu RS glasalo je 57 poslanika, protiv su bila dva, a tri poslanika su se uzdržala od glasanja.

Zakon je usvojen pošto je Ustavni sud BiH doneo odluku o poništenju odredbi Zakona o praznicima RS, kojima je 9. januar obeležavan kao Dan republike.

Prethodno je Ustavni sud BiH doneo odluku prema kojoj je obeležavanje Dana RS 9. januara neustavno i diskriminišuće po gradjane RS koji nisu Srbi i pravoslavci, jer se na taj dan obeležavala i krsna slava RS – Sveti arhidjakon Stefan.

Raspravi i glasanju o ovom zakonu nisu prisustvovali bošnjački i hrvatski poslanici koalicije Domovina (SDA, SBiH, HSP) koji su ocenili da je usvajanje Zakona o Danu RS, koji će se i dalje obeležavati 9. januara, nastavak protivustavnog i antidejtonskog delovanja entitetskog parlamenta.

Predstavnici koalicije Domovina su istakli da to treba da kazne predstavnici medjunarodne zajednice, jer je Ustvani sud BiH ranije utvrdio da je obeležavanje 9. januara kao Dana RS neustavno i diskriminišuće po gradjane RS koji nisu Srbi.

Usvajanju zakona prethodila je višečasovna rasprava u kojoj su poslanici opozicije ocenili da 9. januar kao Dan republike više nije praznik, jer takve odredbe, kako su istakli, nema u novom Zakonu o Danu RS.

Poslanici opozicije su rekli da je vlast „prevarila gradjane“, koji su izašli na referendum 25. septembra, jer se prema novom zakonu 9. januar kao Dan Republike Srpske može obeležavati, ako to neko hoće, dok oni koji ne žele, to i ne moraju da rade.

U RS je 25. septembra, i pored zabrane Ustavnog suda BiH, održan referendum na kojem su gradjani odgovarali na pitanje: da li ste za to da se 9. januar i dalje proslavlja kao Dan RS?

Poslanik Napredne Srpske Adam Šukalo rekao je da jedino koalicija Domovina ima razloga za slavlje „jer su, uz (bošnjačkog člana Predsedništva BiH) Bakira Izetbegovića, uspeli da ukinu Dan Republike kao republički praznik“.

On je rekao da se usvaja leks specijalis zakon, kojim se pravi surogat od 9. januara kao Dana republike, koji više nije entitetski praznik.

Poslanik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić je ocenio da je vlast povodom 9. januara održala referendum, a da je predlaganjem ovakvog zakona „devalvirala referendum“.

S takvom konstatacijom sližio se i poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) Perica Bundalo, podsetivši da je Tužilaštvo BiH otvorilo predmet zbog održavanja referenduma i pored odluke Ustavnog suda da ga zabrani, te da će neki ljudi odgovarati zbog toga.

Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Dušan Berić je ocenio da je neprihvatljivo da Vlada RS uredjuje kako će se slaviti 9. januar, umesto da je u zakonu jasno definisano da je to republički praznik.

Potpredsednica Narodne skupštine RS Sonja Karadžić-Jovičević (SDS), kćerka haškog optuženika Radovana Karadžića, prvog predsednika RS, rekla da parlament danas nije smeo da bude upotrebljen u dnevnopolitičke svrhe.

„Ovde ne bi smelo biti prepucavanja i preglasavanja. Ja to znam najbolje prema svome ocu. Ovo je minut ćutanja i minut kajanja. Grb, himna, zastava, imena gradova i opština – sve je izgubljeno. Danas se nalazimo pred ultimatutmom da se odreknemo 9. januara kao Dana republike“, kazala je Karadžić-Jovičević.

Prema njenim rečima, Srbima se „vrlo perfidno još ne spori da imaju RS“, ali im se spori da Dan republike obeležavaju 9. januara

„Nalazimo se pred ultimatimom da se odreknemo 9. januara, onako kako je slavljen i ustanovljen kao Dan republike. Ovo što se nama radi jeste klasična pakost, a ovakva BiH zbog toga neće imati budućnost“, rekla je Karadžić- Jovičević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar