U trendu

Dan visokih zvanica na vežbi Platinasti lav 18 u Bugarskoj

NOVO SELO – U okviru multinacionalne vežbe „Platinasti lav 18“ na poligonu „Novo selo“ u Bugarskoj, na kojoj od 31. jula učestvuju i pripadnici Vojske Srbije iz sastava 31. pešadijskog bataljona Treće brigade Kopnene vojske, održan je Dan visokih zvanica vežbe.

Naš vod, kojim komanduje poručnik Lazar Pavlović, zajedno s ostalim učesnicima na vežbi izvodio je zajedničku obuku voda u napadu, pripremu položaja za odbranu, pružanje prve pomoći i medicinsku evakuaciju, zatim borbu u urbanoj sredini i borbu protiv improvizovanih eksplozivnih naprava. Tokom vežbe uvežbavalo se i angažovanje pešačkih patrola u incidentnim situacijama, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Poručnik Pavlović izrazio je zadovoljstvo kvalitetom obuke koju je sa svojim vodom proteklih nekoliko dana realizovao.

Pripadnici mog voda prikazali su veoma dobru obučenost i visoku motivisanost za izvršenje svih zadataka. Iako su vremenski uslovi bili teški uspešno smo savladali sve sadržaje obuke i dostojno predstavljali našu zemlju u međunarodnom okruženju – istakao je poručnik Pavlović.

Ove godine na vežbi učestvuje više od 600 vojnika, a osim pripadnika Vojske Srbije učestvovali su i pripadnici oružanih snaga Albanije, Bugarske, Gruzije, Moldavije, Rumunije, Sjedinjenih Američkih Država i Crne Gore.

Vežbe iz serije PLATINUM se izvode od 2014. godine u Bugarskoj, Rumuniji i Srbiji – „Lion“ u Republici Bugarskoj, „Eagle“ u Republici Rumuniji i „Wolf“ u Republici Srbiji, s tim što se vežba u Republici Srbiji od 2016. godine realizuje u saradnji sa Nacionalnom gardom Ohaja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.