U trendu

Danas počinje rasprava o kabinetu Zaeva, glasanje u sredu

Sednica Sobranja na kojoj će biti predstavljen program buduće vlade i sastav kabineta mandatara Zorana Zaeva zakazana je za danas, rasprava može trajati najduže 48 sati, pa se očekuje da će glasanje biti najkasnije do srede u ponoć.

Kabinet predsednika Sobranja Talata Džaferija saopštio je da je program i predlog nove vlade već dostavljen poslanicima.

Novu vladu će činiti SDSM Zorana Zaeva i dve albanske partije – DUI i Alijansa Albanaca. Pokret Besa Biljala Kasimija, koji je ranije podržao formiranje parlamentarne većine, odlučio je da ne učestvuje u vlasti, jer mandatar nije prihvatio njihove principe, uključujući i kontroverzni zahtev koji se odnosi na redefinisanje države.

Predsednik Kasimi je izjavio da je pitanje da li će taj pokrt glasati za novu vladu.

Za novu vladu treba da glasa najmanje 61 poslanik od ukupno 120, koliko ih ima makedonski parlament.

Stranke nove koalicione vlade (SDSM, DUI i Alijansa Albanaca) u parlamentu imaju podršku ukupno 62 poslanika.

U opoziciji će nakon 11 godina vlasti biti, inače, najuticajnija stranka VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog.

Pet i po meseci od vanrednih parlamentarnih izbora, Makedonija bi trebalo da dobije novu, reformsku vladu koja bi tu zemlju trebalo da izvuče iz duboke političke krize koja traje gotovo tri godine.

SDSM je najavila da će od Specijalnog državnog tužioca da traži odgovor na pitanje da li se protiv bilo kog predloženog člana kabineta vodi krivični postupk.

Ko su i šta se očekuje od budućih ministara?

Prvi put u istoriji Makedonije na čelu Ministarstva odbrane biće žena, što će, kako se smatra, biti i najveći izazov za Radmilu Šekerinsku s obzirom na to da je ta zemlja orijentisana ka evroatlantskim integracijama.

Ministarstvo unutrašnjih poslova će voditi Oliver Spasovski kojeg, iako ima iskustva u raduu policiji, čeka težak zadatak da reformiše policiju koja će biti profesionalna i nestranačka.

Ministarstvo uprave i informacionog društva je dobi jedan od nabližih saradnika Zaeva Damjan Mančevski. Smatra se, naime, da je on dobio najosetljiviji portfelj, koji će morati da sprovede mnoge reforme i mere među kojima će neke biti i veoma nepopularne, odnosno on treba da državnu administraciju očisti od partijskih kadrova.

Resor poljoprivrede je pripao Ljupču Nikolovskom. I on će, smatra se, imati težak zadatak – da vrati zemlju pravim poljoprivrednicima i da obnovi subvencije.

Šef makedonske diplomatije biće Nikola Dimov. Bio je pregovarač u ima Branka Crvenkovskog sa Grčkom i savetnik za nacionalnu bezbednost u kabinetu Nikole Gruevskog. Dimov će biti pred velikim izazovom jer, kako prenose makedonski mediji, on će morati da radi na priznanju imena Makedonije i ulazak zemlje u Evropsku uniju – teme koje traju godinama i nisu odmakle od početka.

Za ministra prosvete predložen je univerzitetska profesorka Renata Deskovska.

Ministarstvo socijalne zaštite Mile Carovski, koji je bio predsednik Odbora za rad i socijalnu politiku SDSM. Carovskog očekuje težak rad na prevazilaženju siromaštva, angažovanje na marginalizovanim grupama i suočavanje sa vojskom pencionera.

Na čelu Ministarstva finansija je predložen Dragan Tevdovski, vanredni profesor na Ekonomskom fakultetu. On treba da poboljša stanje u državnoj kasi, ali i da se pobrine sa čitavim nizom kredita koje je prethodna vlast uzela.

Goran Sugareski će biti ministar transporta i komunikacija. On je bio jedan od najaktivnijih i najbuntovnijih poslanika u prethodnom sazivu parlament. A sada njegova energija treba da bude usmerena na izgradnjI infrastrukture i objekta bez provizije i bez korupcije.

Na čelo Ministarstva kulture predložen je Robert Alagjozovski, predsednik Komisije za kulturu SDSM.

Za ministre bez portfelja predloženi su Kočo Angjushev, Roberta Popović Edmond Adem, Adnan Kahil, Zorica Apostolovska, Samka Ibraimovska, Zorana Sapurić.

Za ministra zdravljapredložen je doktor, neurolog na Klinici za neurologiju Kliničog centra u Skoplju Arben Taravari, dok je za ministra ekologije predložen Sadulah Duraku, koji je tokom vlade Crvenkovskog bio ministar poljoprivrede.

Ministarstvo pravde pripalo je Herbalu Saliu iz DUI.

Ministarstvo ekonomije je dodeljeno Kustrimi Bektesiju .Hazbi Luka je predložen za potpredsednika vlade za implementaciju Ohridskog okvirnog sporazuma, Bujar Osmani potpredsednik zlade za evropske integracije i Ramiz Merko, što je dva-rok gradonačelnik Struge, sada će biti ministar bez portfelja.

Za sada je nepoznato još samo ime buduće ministra za lokalnu samoupravu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.