U trendu

Darmanović: Glasaćemo za članstvo Kosova u Interpolu

POGORICA – Ministar spoljnih poslova Crne Gore, Srđan Darmanović, izjavio je danas da su odnosi sa Srbijom najbolji od nezavisnosti i poručio da će ta država glasati za prijem Prištine u članstvo Interpola.

„Mi veoma podržavamo organe Srbije da ona bude članica Evropske unije“, rekao je Darmanović i ukazao da je razlika u politikama dveju država to što Srbije nije zainteresovana za članstvo u NATO.

Darmanović je to rekao predstavljajući rad resora na čijem je čelu tokom protekle dve godine izrazivši zadovoljstvo odnosima sa državama regiona, navodeći da su „odnosi sa susedima stubovi spoljne politike“.

„Bez sigurnih i stabilnih suseda, ni nama ne može biti dobro, zato im pomažemo“, precizirao je.

Komentarišući odnose sa Srbijom i činjenicu da njeni najviši zvaničnici, predsednik Aleksandar Vučić I premijerka Ana Barnabić, nisu dolazi u Crnu Goru, ministar je kazao da su t odnosi „najbolji i najstabilnji od nezavisnosti, a saradnja intenzivna“.

Podsetio je da je njegov kolega Ivica Dačić posetio Podgoricu.

„Mi veoma podržavamo organe Srbije da ona bude članica Evropske unije“, rekao je Darmanović

Za Rezoluciju povodom 100-godišnjice Podoričke Skupštine, koju je arlamentu predložila vladajuća koalicija, ocenio je da ne ne bi trebalo da utiče na odnose sa Srbijom, budući da je to, kako je rekao, unutrašnje političko pitanje.

Darmanović je kazao da se Crna Gora neće baviti „pregovorima Kosova i Srbije“ i da očekuje da dijalog bude nastavljen.

Rekao je da će Crna Gora ponovo glasati da Kosovo bude članica Interpola jer „nema razloga za promenu odluke“.

„Mi smo prijatelji obema stranama, ne želimo političke tenzije u regionu, jer kad bi ih bilo mi smo kao mala država uvek izloženi“, rekao je crnogorski šef diplomatije.

Komentarišući mogućnost razmene teritorija između Kosova i Srbije, Darmanović je rekao da Crna Gora ne može uticati na ono šta će, kako je rekao, „susedi da dogovore, već da im poželi sve najbolje“.

„Imamo legitimno pravo da ih upozorimo da ako se krene sa razmenom teritorija, to bi bilo prvi put na Zapadnom Balkanu i niko sa sigurnošću ne može da kaže da li će biti nekog domino-efekta. Želimo da se stabilizuju ti odnosi i da stabilizuju Zapadni Balkan“, rekao je Darmanović.

Šef crnogorske diplomatije je rekao da je Crna Gora u slučaju bivšeg premijera Makedonije Nikole Gruevskog postupala kao i sa svakim drugim građaninom.

„Makedonija nije izdala nikakve signale koji bi drugim zemljama dale do znanja da je on čovek koji je van zakona. Samim tim, crnogorski državni organi su ga tretirali, kao i svakog drugog građanina, koji se nalazio u društvu diplomata sa diplomatskim tablicama“, naveo je Darmanović na radnom sastanku sa predstavnicima medija.

Kada je u pitanju Rusija, on veruje da je vreme zategnutih odnosa prošlo.

„Rusija ima svoju ulogu na Balkanu, ona je izraz onoga što se dešavalo 2016. Rusija je velika svetska sila i ima svoj interes koji se nekome sviđa ili ne, ali takav će ostati. Crna Gora je postala članica NATO, kao mala država nema pretenzije ali će svoje savezničke obaveze izvršavati. Poželjan je scenario da mi imamo odnose sa Rusijom poput Hrvatske, Slovenije“, kazao je.

Odgovarajući na pitanje da je Kina veoma prisutna na Balkanu, te da je to ranije bila i ocena komesara za proširenje EU Johanesa Hana, Darmanović je rekao da se ulogom Kine bave i na svetskom nivou:

„Kina ima razgranate poslove širom sveta, ona je česta tema u diplomatskim krugovima kada se stalno pita – šta to hoće Kina. U našem slučaju ne vidimo druge motive sem ekonomskih. Ona hoće da vratimo kredite, da zaradi novac. Kina se u našu politiku uopšte ne meša“, rekao je Darmanović.

Najavio je da će Crna Gora otvoriti nova diplomatsko konzularna predstavništva, a da će osoblje biti iz postojećeg sastava, s obzriom na to, kako je rekao, da neće biti novog zapošljavanja.

Podsetio je da Crna Gora ima 37 diplomatsko konzularnih predstavništava i da je članstvo u NATO najveći uspeh nakon proglašenja državne nezavisnosti Crne Gore.

Komentarišući odnose sa Albanijom, u svetlu izgradnje malih hidroelektrana, Darmanović je kazao da veruje u dobrosusedske odnose sa tom državom.

„Verujemo u dobrosusedske odnose sa Albanijom i međusobno informisanje. Verujem da će se svi problemi rešavati u duhu dobrih odnosa. Postavili smo pitanja i sada čekamo da vidimo kako će se albanska strana postaviti“, rekao je Darmanović, dodajući da ne zna šta će biti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.