U trendu

Demonstranti u Skoplju se sukobili sa policijom

Demonstranti koji protestuju protiv prihvatanja francuskog predloga za rešenje spora sa Bugarskom sukobili su se večeras sa policijom ispred sobranja Severne Makedonije.

Protest je počeo ispred zgrade vlade Severne Makedonije, ispred koje je postavljen korodon policije u opremi za razbijanje demonstracija, a završio pred sobranjem, gde su desetine mladića, od kojih jedan deo i maskiran, bacale petarde, navijačke baklje, flaše sa vodom i kamenje na policijski kordon.

Nakon što su uklonili zaštitnu ogradu i pošli prema kordonu, policija je intervenisala i potisnula demonstrante dalje od zgrade palamenta Severne Makedonije, obezbedjujući okolne ulice.

Demonstranti nastavljaju da bacaju predmete na policiju, a kako je javio Radio slobodna Evropa, ima povređenih policajaca, kola hitne pomoći stigla su pred skupštine, a najmanje dvojica demonstranata su privedena.

Više hiljada gradjana okupilo se prethodno večeras u Skoplju, četvrti dan za redom, tražeći od vlade Severne Makedonije da odbaci francuski predlog za rešavanje spora sa Bugarskom, koji je već prihvaćen u Sofiji.

Učesnici protesta, koje podržava najveća makedonska opoziciona partija VMRO DPMNE, smatraju da je francuski predlog štetan po makedonske nacionalne interese i da vodi bugarizaciji njihove zemlje.

Na protestu su mogli da se čuju pozivi na ostavku, uvredljive reči upućene političarima, premijeru Severne Makedonije, predsedniku države, ministru spoljnih poslova.

Prethodno su u protestnoj šetnji od vlade do sobranja nezadovoljni gradjani u koloni prošli ispred ministarstva spoljnih poslova koju su gadjali jajima, petardama i drugim predmetima, gde su tražili ostavku ministra Bujara Osmanija, za koga smatraju da loše vodi pregovore sa Sofijom.

Demonstranti su nosili državne zastave, kao i zastave sa suncem iz Vergine, simbolom antičke Makedonije, a tokom protesta uzvikivali su „Ostavke, ostavke“, „Makedonija, Makedonija“, „Nikad Severna, samo Makedonija“.

U Skoplju je danas boravio predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel da bi podstakao makedonske vlasti i gradjane da prihvate francuski predlog iza kojeg je stala cela EU i za koji kaže da će omogućiti otvaranje prve faze pristupnih pregovora, koji će de fakto deblokirati EU integracije Severne Makededonije. Vlada Dimitra Kovačevskog i šef države Stevo Pendarovski su Mišelu potvrdili da je predlog nakon modifikacije postao prohvatljiv, ali da konačnu reč treba da da parlament.

Taj predlog za rešenje spora i početak pregovra je naišao na jak otpor najveće opozicione partije VMRO DPMNE, velikog broja građana i relevantnih nevladinih organizacija koje se bave evrointegracijama.

Protivnici predloga, među kojima i bivši ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov, koji je potpisao Prespanski dogovor sa Grčkom, smatraju da taj predlog znači ispunjenje bugarskih zahteva, izlazi iz principa EU i blokira pregovore Skoplja sa EU.

Početak pregovora EU sa Skopljem od novembra 2020. blokira bugarski veto zbog spora oko jezika i istorije, a Brisel je i napredak Tirane na putu ka EU vezao za napredak Severne Makedonije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.