najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Demostranti u Makedoniji traže da ekspertska vlada pripremi fer izbore

Hiljade gradjana protestovale su večeras ulicama Skoplja i još nekoliko makedonskog gradova tražeći ostavku predsednika Makedonije Djordja Ivanova i odlaganje vanrednih parlamentarnih izbora, zakazanih za 5. jun.

Demonstranti na protestima u organizaciji gradjanskog pokreta Protestujem, ponovili su ocenu da ne postoje uslovi za izbore 5. juna i izneli zahtev za formiranje ekspertske vlade koja će pripremiti poštene i kredibilne izbore.

Pored Skoplja, protesti su održani i u Bitolju, Strumici. Kumanovu, Štipu i Velesu. U Bitolju i Velesu su istovremeno održani i kontraprotesti u organizaciji provladinog Gradjanskog udruženja za odbranu Makedonije.

Povod za početak svakodnevnih antivladinih protesta bila je odluka predsednika Makedonije od 12. aprila da abolira poliitičare kojih se vode istrage, medju kojima je najviće funkcionera vladajuće VMRO DPMNE Nikole Gruevskog.

Gradjanske proteste su podržali makedonska opozicija predvodjena Socijaldemokratskim savezom Makedonije, Zorana Zaeva i manje albanske partije.

U Skoplju je, po slobodnoj proceni, oko deset hiljada gradjana, nezadovoljnih desegodišnjom vlasti VMRO DPMNE Nikole Gruevskog. Oni su ispred zgrade Vlade Makedonije skandirali “Ostavka!” i “Nema pravde – nema mira!”.

Demonstracije u Skoplju su održane po šesti put, a, kao i prethodnih večeri, počele su podrškom Specijalnom tužilaštvu za prisluškivane razgovore, gde su demonstranti izneli još jedan zahtev – formiranje specijalnog suda koji bi procesirao tužbe tog tužilaštva.

Nakon toga su prošli ulicama Skoplja do parlamenta skandirajući “No pasaran!”,  odakle su na putu do Vlade gadjali jajima i bojom trimjufalnu kapiju “Portu Makedonija” i zgradu Ministarstva kulture preko kojeg je finansiran osporavani vladin projekat “Skoplje 2014” na koji je potrošeno više od 600 miliona evra.

Organizatori demonstracija su na protestima u Skoplju rekli da su protiv pregovora lidera četiri najveće stranke u Beču, pod pokroviteljstvom EU, koji su najavljeni za petak, i ukazali da protesti neće prestati ni u slučaju nastavka tih pregovora.

U Skoplju su kraj važnijih državnih zgrada i sedišta VMRO DPMNE rasporedjene policijske snage.

Gradjani su na demonstracijama u Bitolju dodatno tržili ostavku tamošnjeg gradonačelnika Vladimira Taleskog, koga Specijalno tužilaštvi sumnjiči za kriminal.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike