U trendu

Dendias: Radićemo na produbljavanju odnosa sa Skopljem

ATINA – Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias rekao je da je da će raditi na smanjenju negativnih posledica nastalih zbog potpisivanja Prespanskog sporazuma sa Severnom Makedonijom, ali i na „produbljavanju odnosu sa severnim susedom“, prenosi MIA.

Dendias je u grčkom parlamentu danas prezentovao pozicije nove grčke vlade u odnosu na spoljnu politiku, između ostalog i odnos prema Severnoj Makedoniji i Prespanskom sporazumom.

„Naša pozicija je poznata i mi smo je izrazili kao opozicija. Sporazum je trebalo da se napravi na korisniji način za naše nacionalne interese. Naš cilj je da napravimo sve što je moguće kako bi se smanjile negativne posledice. Težićemo produbljavanju odnosa sa našim severnim susedom u okvirima uzajamne korisne saradnje. Ali, nećemo tolerisati fenomene neusaglašenosti u celini“, rekao je Dendias.

U odnosu na region, šef grčke diplomatije je rekao da Balkan nije njihov fokus, ali jeste susedstvo i Grčka će biti uključena u dešavanja.

On je istakao da Grčka podržava evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i ponovio je stav bivšeg grčkog premijera Konstantinosa Micotakisa o tome da je „potrebno da se Grčka ponovo pozicionira kao stabilna i snažna evropska zemlja na Balkanu, a ne da bude balkanska zemlja koja izvozi probleme u Evropu“.

„Podržavamo integrativnu perspektivu zemalja sa Zapadnog Balkana, sa vodećim kriterijumom učvrščivanja mira, bezbednosti, stabilnosti, razvoja i napretka u širem regionu. Istovremeno naglašavamo da je put ka EU povezan sa poštovanjem strogih uslova, na osnovu samih postignuća kandidata“, rekao je grčki šef diplomatije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.