U trendu

Dendias: Želimo dobru i prosperitetnu Tursku

ATINA – Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias izjavio je da njegova zemlja želi dobru i prosperitetnu Tursku koja će poštovati ljudska prava, usmerenu ka evropskim načinom života i kulturi zapadnog sveta, prenosi a1on.mk.

Dendias je u intervjuu za grčki list “Prototema” rekao da Grčka uvek održava otvorene kanale komunikacije sa Turskom i podsetio je da su prošlog petka započete političke konsultacije između Atine i Ankare na nivou generalnih sekretara ministarstava spoljnih poslova dve zemlje.

Šef grčke diplomatije rekao je da će u zavisnosti od ovih razgovora zavisiti i budući koraci Grčke.

Na pitanje da li će SAD i Francuska biti na grčkoj strani ukoliko Turska izazove incident, Dendias je rekao da “ukoliko je potrebno, a nadam se da neće biti, možemo i sami”, dodajući da ipak Atina nije sama.

Dendias je rekao da nije u interesu Turske da kreira nestabilan region komentarišući mogućnost da Ankara pošalje istraživačke ili vojne brodove u Egejskom moru.

Odnosi između Atine i Ankare dodatno su se zakomplikovali kada je Turska započela istraživanja u istočnom Mediteranu, oblasti koja prema vlastima u Atini pripada Kipru kao ekskluzivna ekonomska zona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.