U trendu

Deo hrvatske javnosti žestoko osudio splitske huligane

ZAGREB – Deo hrvatske javnosti žestoko je osudio jučerašnji napad na vaterpoliste Crvene zvezde na splitskoj Rivi, ocenujući da je reč o napadu huligana koji se nije smeo dogoditi.

Iz Hrvatskog vaterpolo saveza su poručili da je „svaki čin nasilja ikada, igde i prema bilo kome jednostavno neprihvatljiv“.

Navodi se i da se ovaj napad dogodio izvan nadležnosti organizatora Regionalne vaterpolo lige, na, kako kažu, javnom prostoru u gradu, daleko od sportskog igrališta i u slobodno vreme sportista.

Izvršni direktor tog saveza Perica Bukić je poručio da ovo što se dogodilo nikako ne bi smelo da se potceni i to, kako je rekao, obavezuje na dodatan napor da se ovako vise nikada i nigde ne ponovi.

Novinar Mario Jurič je na svom tviter nalogu napisao da se iskreno i duboko nada da ovaj izgred neće uticati na dosad veoma korektne odnose između svih učesnika Regionalne lige, svih klubova i saveza, kao i na sam projekt zajedničkog sportskog takmičenja koje se, kako kaže, dosad pokazao vrlo uspešnim za sve njegove učesnike.

Oglasio i Hrvatski olimpijski odbor saopštenjem u kojem se kaže:

„U ime Hrvatskog olimpijskog odbora i celokupne hrvatske sportske porodice najoštrije osuđujemo ovaj huliganski čin koji sa sportom nema nikakve veze. Napad na sportiste iz druge države, koji su samo došli na izvršavanje klupskih obveza, nikako ne ide u istu rečenicu sa Splitom kojeg nazivamo i „najsportskijim gradom na svetu“. Krajnje je vreme da nadležne državne službe i institucije počnu rigorozno da provode zakonske akte protiv huliganizma u sportu i oko sporta jer ovakvi ispadi bacaju ogromnu mrlju na Hrvatsku kao svetski prepoznatljivu sportsku i turističku destinaciju“.

Zagrebački portal Dnevno smatra da nikako ne bi trebalo biti rezervisan prema ovom incidenti koji se dogodio vaterpolistima Crvene zvezde.

„Ovaj incident, ružan i po Hrvatsku štetan do bola dogodio se u samom gradskom splitskom središtu. Možemo mi sada lamentirati da su beogradski vaterpolisti „izazivali“ hodajući u trenirkama, crveno-bijelim, beogradskog kluba, a tu su opravdanja slaba, nepotrebna i glupa“, navodi portal.

Navodi se da je potpuno opravdano to što rukovodstvo beogradskog kluba ne želi da igra utakmicu, te dodaje da će sada celi slučaj koji je posledica huliganizma poprimiti neugodnu političku dimenziju, bodove će loviti i opozicija i vlast, optužbe će pljuštati na sve strane, a sve je, kažu, moglo tako lako da se spreči.

Portal smatra da najpre treba proveriti zašto su mladi srpski vaterpolisti pušteni u grad bez policijske pratnje.

“ Zar niko nije pretpostavljao šta bi se moglo dogoditi i kakvu će štetu zbog mogućeg sukoba imati Hrvatska, Split, njegovi sportski radnici, građani“, pita portal.

Nekadašnja premijerka i šefica Hrvatske demokratske zajednice, Jadranka Kosor, je na svom tviter nalogu napisala:

„Sramotan taj napad u Splitu na sportiste iz Srbije. Sramotan“.

Splitski gradonačelnik na svom fejsbuk profilu je napisao da je da Split nije i neće biti grad koji toleriše nasilje.

Oštru osudu napada na srpske vaterpoliste izneo je za Dalmatinski portal predsednik opozicionog SDP Splita, Goran Kotur.

„Nema opravdanja za kulturu mržnje. Nikakvog. Nikakva provokacija nije opravdanje za silu i fizički obračun. Ljudi koji tuku druge ljude zbog drukčijeg izgleda, govora, oblačenja, pripadnosti drugom narodu, plemenu, kvartu, klubu, porodici su u osnovi totalitaristi. Ti bi prvi trpali neistomišljenike u logore, ubijali u Aušvicu, u gulazima i Golim otocima. Nasilje nema opravdanja“, naveo je za isti medij Zdeslav Benzon, bivši odbornik HSLS.

HDZ-ovac Ivan Ćelić je takođe komentarisao fizički napad na vaterpoliste Crvene zvezde istakavši da su napadači „sramota Dalmacije i Hrvatske, zaslužuju osudu i strogo kažnjavanje“.

Reagovali su i mladi opozicione SDP poručivši da „ovakvi nacionalistički ispadi samo bacaju ljagu“ na grad Split.

„Najoštrije osuđujemo napad na sportiste Crvene zvezde, nema apsolutno nikakvog opravdanja za nasilje. Ponosimo se što smo grad sporta, turizma i gostoljubivosti!
Ovakvi nacionalistički ispadi samo bacaju ljagu na naš grad. Ne može čovek da bira hoće li da se rodi kao Srbin ili Hrvat, ali može da bira hoće li biti čovek ili ne“, poručilis u mladi SDP-a.

(Tanjug)

Napišite komentar