U trendu

Digitalni samit Zapadnog Balkana počinje sutra u Skoplju

Prvi Digitalni samit Zapadnog Balkana, koji će biti održan sutra i četvrtak, 18. i 19. aprila u Skoplju, okupiće šefove vlada država iz regiona i ministre zadužene za digitalnu agendu iz regiona i iz država Evropske unije koje učestvuju u Berlinskom procesu.

Medju učesnicima na Digitalnom samitu u Skoplju biće Evropska komisija (EK), Savet za regionalnu saradnju (RCC), predstavnici informatičke industrije i firmi koje se bave informacionim tehnologijama i akademska zajednica, navodi RCC.

Vlada u Skoplju je domaćin samita koji organizuje sa RCC, u saradnji sa ostalim vladama sa Zapadnog Balkana, EK i nemačkim Ministarstvom ekonomskih poslova i energetike.

Na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana biće održane panel-diskusije na temu digitalne povezanosti, integracije ekonomija Zapadnog Balkana u jedinstveno digitalno tržište, poboljšanja kibernetičke sigurnosti, unapredjenja digitalnih veština, digitalizacije industrije, kao i interaktivne diskusije vlada, akademske zajednice, preduzeća, inovatora, organizacija civilnog društva, omladinskih organizacija i drugih.

RCC navodi da je Digital EXPO važan deo samita i da predstavlja jedinstvenu priliku za preduzeća iz digitalne industrije iz regiona, i šire, da predstave svoje inovativne proizvode i usluge, kao i da se sastanu i povežu sa potencijalnim partnerima iz vladinog i poslovnog sektora.

Iz Brisela je najavljeno da će šefica evropske diplomatije Federika Mogerini u Skoplju prisustvovati neformalnom skupu premijera Zapadnog Balkana koji će učestvovati na Digitalnom samitu.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike