najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Dikić negira povezanost sa četnicima

Predsednik Saveta za građansku kontrolu policije Aleksandar Saša Zeković, koji je u petak razgovarao sa pritvorenim srpskim državljanima u podgoričkom zatvoru, saopštio je da niko od njih nije imao primedbe na tok saslušanja i postupanje policije u uniformi izatvoru.

U izveštaju o obavljenom razgovoru sa 13 od ukupno 14 pritvorenih državljana Srbije, uhapšenih u Crnoj Gori pod sumnjom da su organizovali kriminalnu organizaciju u sticaju sa krivičnim delom terorizma, a s ciljem ugrožavanja zakonodavne i izvršne vlasti Crne Gore, Zeković je naveo da mu nije omogućen razgovor sa pritvorenikom A.A, zbog čega će tražiti da ponovo poseti pritvor.

Noć uoči parlamentarni izbora u Crnoj Gori uhapšeni su B.D., P.A. , D.S., S.Ć., M.D., A.Č., S.Đ., I.M., D.M., M.A., N.Đ., B.M. i K.H.

Pod inicijalima B.D. (1970), penzionisani general i bivši šef srpske Žandarmerije Bratislav Dikić, označen kao vođa grupe, u razgovoru sa Zekovićem je rekao da je on “protiv četničkih grupacija, a kamoli da se dovodim u vezu sa njima”.

Dikić, navodi Zeković u izveštaju, nije imao primedbi na postupanje uniformisane policije i zatvorske policije, a kazao je i da su profesionalni, za razliku od policije u civilu.

“Kad su me hapsili pošto sam bio vezan, službenik u civilu, oko 52-53 godine, sede kose, visine 1,85/90, više puta mi je rekao “Hoćeš li da te zalepim?”, ispričao je Dikić.

Naveo je i da mu nisu saopštena prava i da zato nije potpisao dokument koji se na to odnosi. Imao je i primedbe na sadržaj zapisnika oduzetih predmeta i stvari, ali ih nije uveo u zapisnik, koji je potpisao.

Dikićeva primedba je, navodi se u Izveštaju Saveta, ključ i telefon koji su mu, kako kaže, podmetnuti od policijskog saradnika.

Taj telefon je, prema navodima, dobio ispred tržnog centra “Delta city”-ja neposredno pred hapšenje, a ključeve je u auto ubacio policijski saradnik prilikom napuštanja motornog vozila, nakog čega je usledilo momentalno hapšenje.

“Poziv da popijemo rakiju u kuću nisam prihvatio i tako verovatno izbegao mogućnost da budem uhapšen u objektu u kojem je dopremljeno oružje”, kazao je Dikić.

Ističe da je od prvog trenutka insistirao da se uradi detaljan telefonski listing i da mu se omogući poligrafsko testiranje.

Prema njegovim riječima, aktivan je u Patriotskom pokretu Srbije i ne oseća se bezbedno, jer mu sigurnost može biti ugrožena zbog njegovog ranijeg rada protiv albanskih terorista, a u istražnom zatvoru mu se, kako tvrdi, ne mogu osigurati uslovi adekvatni njegovom zdravstvenom stanju, jer je “osoba sa invaliditetom i boluje od karcinoma”.

Među uhapšenima je i jedna žena.

U Izveštaju Saveta za građansku kontrolu policije navedena je pod inicijalima K.H. (1977), iz Beograda, a reč je o, kako se navodi, diplomiranoj scenografkinji za TV, pozorište i film.

Ona takođe nije imala primedbe na postupanje policije tokom hapšenja i zadržavanja u prostorijama za obezbjeđenje.

Napomenula je da lično nije pretresana, a da je pretres njene torbice obavio muškarac.

Među 14 uhapšenih ima srpskih državjlana iz Novog Sada, Šapca i Grocke.

Jedan od njih je Šapčanin M.A. (1990), poljoprivrednik i taksi vozač.

On je Zekoviću rekao da je policija pri upadu u sobu u motelu “Venecija” bila gruba, “što se dalo za očekivati kada su mislili da smo teroristi”.

Kaže da su kasnije bili korektni i atmosfera i da je ponašanje prema njima bilo normalno.

“Naredili su da stojim uza zid. Počeo sam da drhtim, jer ne mogu puno da stojim na nogama. Policijac mi je tada prišao i rekao “Šta drhtiš pi….”, “uplašio si se a”, tvrdi Zekovićev sagovornik.

Tada ga je, kaže, policajac udario nekoliko puta čizmom u koleno i po listu gde ima tetovažu, kao i pesnicom u leđa.

“Zabolelo me je i skoro da sam pao”, kazao je ovaj pritvorenik predstavniku Saveta za građansku kontrolu policije.

“Inspektor u civilu je bio ljubazan. Doneo mi je patike da obujem, jer sam mu prethodno objasnio koje su moje. Patike su, to se sećam, ne znam kako i zašto, bile ispljuvane”, kazao je M.A.

Rekao je da je u Crnu Goru došao zbog posete manastirima i da je simatizer četnika.

“Moj pradeda Milan je nosilac Albanske spomenice i mi negujemo na taj način tu tradiciju. Uvek kad mogu obilazim i idem na četničke skupove. Najčešće pomažemo radom po manastirima”, naveo je on.

U prostorijama za zadržavanje policijski službenici su bili, istakao je ovaj pritvorenik, ljubazni i profesionalni.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike