U trendu

Dikić priznaje umešanost u pripremu napada u Crnoj Gori

Bivši komandant Žandarmerije Srbije Bratislav Dikić, osumnjičen za pokušaj terorističkog napada na izborni dan u Crnoj Gori, potpisaće s crnogorskim tužilaštvom sporazum o priznanju krivice, prenela je danas podgorička štampa.

Vijesti i Pobjeda prenose da je general u penziji MUP-a Srbije će narednih dana potpisati sporazum o priznanju krivice.

Dikić je osumnjičen da je zajedno sa Aleksandom Sindjelićem i Kristinom Hristić pripremao teroristički napad u Crnoj Gori na izborni dan 16. oktobra, a sa ciljem nasilne smene vlasti.

Pobjeda navodi da je Dikić „pritisnut teretom brojnih dokaza pre dva dana tražio razgovor s tužiocem i saopštio mu sve što zna“, kao i da je on osoba „koja bi mogla da razotkrije i ulogu još nekih važnih ljudi, karika u lancu, u Crnoj Gori i Srbiji“.

Dikić je uhapšen noć uoči izbora u Crnoj Gori s grupom od još 19 državljana Srbije zbog sumnje da su na dan izbora spremali nasilni upad u Skupštinu, hapšenje i čak likvidaciju premijera Mila Djukanovića.

Na slobodu je dan nakon hapšenja pušteno šest osoba, dok se njih 11 sumnjiči za stvaranje kriminalne organizacije, a Dikić, Sindjelić i Hristićeva za terorizam u pokušaju.

Bivši komandant Žandarmerije Srbije je u prvim iskazima pred tužilaštvom negirao optužbe.

Podgorički list navodi da je Aleksandar Sindjelić, koji je od prošle sedmice u zatvoru u Spužu kod Podgorice, ranije odlučio da saradjuje s Tužilaštvom i predočio im veze sa ruskim nacionalistima.

Tužilaštvo je saopštilo da su organizatori dvojica „ruskih nacionalista“, kao i da je u sve umešana „jedna politička organizacija“ iz Crne Gore. Tužilaštvo nema dokaza o umešanosti zvanične Moskve u pokušaj terorizma u Crnoj Gori, dok premijer Milo Djukanović traži od Kremlja da se izjasni i direktno optužuje crnogorski opozicioni Demokratski front (DF) za učešće u pripremi njegove likvidacije.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike