U trendu

Dikićev advokat negira da on razmatra sporazum o priznanju krivice

Branilac Bratislava Dikića, osumnjičenog za pripremanje terorističkih napada u Crnoj Gori, advokat Milan Petrović saopštio je danas da njegov branjenik nije razmatrao potpisivanje sporazuma o priznanju krivice sa Tužilaštvom Crne Gore.

„U toku je veštačenje mobilnih telefona odnosno pregled sadržaja razgovora sa tri uredjaja koje je Dikić imao kod sebe. To mi radimo više puta jer njegovo zdravstveno stanje ne dozvoljava da se to uradi u jednom danu. Kad to završimo onda ćemo da vidimo u kom pravcu će ići dalja istraga. Ja se nadam da će do kraja naredne sedmice sve biti gotovo“, rekao je Petrović podgoričkom raduju  „Antena M“.

Pojedini mediji jutros su objavili da je bivši komandant Žandarmerije Srbije odlučio da potpiše sporazum o priznanju krivice sa tužilaštvom.

Advokat Petrović je mišljenja da pravni institut sporazumnog priznanja krivice u Crnoj Gori nije moguće koristiti za krivično delo terorizam, za šta je Dikić osumnjičen.

„Videćemo šta će, kada se sve pregleda od dokaza, ostati od njih. U zavisnosti od toga možemo da govorimo na temu sporazuma, sudjenja ili oslobadjanja“, kaže Dikićev advokat.
 
Oglasilo se danas i Tužilaštvo apelom medijima da „iznošenjem netačnih informacija, spekulacija i podataka iz takozvanih poverljivih izvora ne dezinformišu i zbunjuju javnost“.

Dikić je osumnjičen da je zajedno sa Aleksandom Sindjelićem i Kristinom Hristić pripremao teroristički napad u Crnoj Gori, na izborni dan 16. oktobar, a sa ciljem nasilne smene vlasti.

Dikić je uhapšen noć uoči izbora u Crnoj Gori sa grupom od 19 državljana Srbije zbog sumnje da su na dan izbora spremali nasilni upad u Skupštinu, hapšenje i likvidaciju crnogorskog premijera Mila Djukanovića.

Na slobodu je dan nakon hapšenja pušteno šest osoba, dok se njih 11 sumnjiči za stvaranje kriminalne organizacije, a Dikić, Sindjelić i Hristić za terorizam u pokušaju.

Bivši komandant Žandarmerije Srbije je u prvim iskazima pred tužilaštvom negirao optužbe.

Podgorički mediji navode da je Aleksandar Sindjelić, koji je od prošle sedmice u zatvoru u Spužu kod Podgorice, ranije odlučio da saradjuje sa Tužilaštvom i predočio im veze sa ruskim nacionalistima.

Tužilaštvo je saopštilo da su organizatori dvojica „ruskih nacionalista“, te da je u sve umešana „jedna politička organizacija“ iz Crne Gore. Tužilaštvo nema dokaza o umešanosti zvanične Moskve u pokušaj terorizma u Crnoj Gori, dok premijer Milo Djukanović traži od Kremlja da se izjasni i  direktno optužuje opozicioni Demokratski front (DF) za učešće u pripremi njegove likvidacije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.