U trendu

Dimitrov: Očekujemo datum pregovora sa EU

Makedonija očekuje da datum za početak pregovora za članstvo u  EU dobije do kraja bugarskog predsedavanja, izjaviomje danas makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov u Sofiji.

„Radimo sve što možemo da u junu dodje do političke odluke, radimo sve što možemo da ubedimo Grčku da bude deo tog konsenzusa za Makedoniju“, rekao je on pred početak sesije drugog dela neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova EU i zemalja kandidata.

Dimitrov je, kako prenose makedonski mediji, istakao da će to biti dobra stvar za Makedoniju, za Bugarsku, za sve susede, za Balkan, ali i za Evropu.  

Povodom izjave premijera Makedonije Zorana Zaeva da su u pregovorima oko imena sa Grčkom rešena tri od sedam spornih pitanja, Dimitrov nije precizirao o čemu je reč, ali je rekao da je zadatak dva premijera da vode proces, a ministara spoljnih poslova da to sprovedu.  

“Ipak, poruka je da proces ide napred”, rekao je šef makedonske diplomatije.

Dimitrov je, kako je saopštilo makedonsko ministarstvo spoljnih poslova, u Sofiji imao kratak sastanka sa šefom grčke diplomatije Nikosom Kocijasom „kao produžetak napora za prevazilaženje razlika oko imena“.

Kocijas je intervjuu za grčku televiziju Alfa, koji je emitovan sinoć, rekao da na pregovrima u Beču, koji su trajali 12 sati, prema njegovoj percepciji, još nije postignut dogovor ni o jednoj tački.

„Ponekad je važno kako se stvari tumače, zato što gospodin Zaev misli da smo dogovorili generalne principe za rešenje, dok ja mislim na praktičnije rešenje“,  rekao je Kocijas, dodajući da misli da Zaev izražava optimizam koji je dobar za pregovre.

Susretom ministara spoljnih poslova Grčke i Makedonije sa posrednikom UN Metjuom Nimicom 13. februara u Beču suštinski je počeo pregovarački proces za rešavanje spora oko imena.

Šefovi diplomatija dve susedne zemlju su se sastali i dan ranije i razgovarali u četiri oka.

Spor Atine s Makedonijom oko njenog prava na ime koje nosi i severna grčka oblast, godinama blokira evroatlantske integracije Makedonije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.