U trendu

Diplomata Srbije bio u Sobranju u vreme napada

Savetnik u Ambasadi Srbije u Skoplju i oficir Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Goran Živaljević bio je u Sobranju Makedonije u vreme upada nasilnih demonstranata 27. aprila, objavila je večeras makedonska televizija Telma.

Po istraživačkom timu Televizije Telma i dnevnika Koha, Živaljević, bivši zamenik direktora BIA, a sada njen aktivan oficir koji je u Ambasadi u Skoplju treći mandat, ušao je u Sobranje posle 20 sati zajedno s grupom ljudi iz mase i uputio se u plenarnu salu gde su bili poslanici VMRO DPMNE. Po izvorima Telme i Kohe, Živaljević se tu slikao.

Na pitanje šta je radio u Sobranju Makedonije, mimo diplomatskog protokola, Goran Živaljević je Televiziji Telma rekao da je bio u parlamentu po službenoj dužnosti, da bi video da li u incidentima učestvuju osobe iz Srbije, navijači ili ekstremisti.

U istraživanju Telme i Kohe navodi se da je Živaljević poznat regionalnoj javnosti po nekoliko kontroverznih dogadjaja.

Njegova supruga Olivera Antonić je, dodaje se, svedočila u vezi sa ubistvom novinara Slavka Ćuruvije. Ona je u to vreme radila u Državnoj bezbednosti u Odeljenju za prisluškivanje i pravila zapisnike razgovora iz stana Ćuruvije nakon njegovog ubistva.

Postoje indicije da je Živaljević učestvovovao u organizaciji skupa u junu prošle godine u Moskvi, kojem je prisustvovao predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji Ivan Stoiljković, kao regionalni potpisnik ruske incijative za formiranje vojno neutralne teritorije na Balkanu.

Goran Živaljević je pre dolaska u diplomatsku misiju u Skoplju bio diplomata u Hrvatskoj u 2014. godini, ali se tamošnja obveštajna služba požalila srpskim kolegama na njegov rad, nakon što je napustio Hrvatsku, navodi TV Telma.

Dodaje se da do sada nema reakcija Ministarstva spoljnih poslova Makedonije o tome da li su preduzete mere protiv srpskog obaveštajca zbog njegovog prisustva u Sobranju Makedonije 27. aprila.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar