U trendu

Direktor prisluškivanog grčkog telekoma ubijen

Grčki tužilac pokrenuo je danas krivičnu istragu protiv zbog ubistva direktora grčke filijale britanskog telekoma „Vodafon“, koje je pre 13 godina, u vreme velikog skandala prisluškivanja, bilo proglašeno za samoubistvo.

Grčke pravosudne vlasti će pokušaće da utvrde ko je odgovoran za smrt Kostasa Calikidisa marta 2005. godine, javila je agencija AP.

Novembra 2017. godine Sud Saveta Evrope za ljudska prava je presudio da je istraga o smrti Calikidisa bila nepotpuna, i naredio grčkoj državi da njegovim rodjacima plati 50.000 evra odštete i troškove postupka.

Hakerskim upadom su od juna 2004. godine nadzirani razgovori koje su mobilnim telefonima vodili tadašnji premijer Kostas Karamanlis, nekoliko ministara i još stotinak drugih visokih političkih i vojnih zvaničnika.

Obavljeno je nekoliko istraga prisluškivanja, ali nije utvrdjeno ko je to uradio, podseća agencija AP.

Mesec dana pošto je direktor nadjen obešen u svojoj kući u Atini 9. marta 2005. godine, tadašnji premijer Karamanlis je obelodanio da su njegov i mobilni telefoni ministara i mnogih drugih zvaničnika bili prisluškivani još od juna 2004. godine.

Grčke vlasti su tada saopštile, piše agencija AFP, da ih je o tome obavestila sama kompanija „Vodafon“, čija mreža je bila prisluškivana.

Prisluškivanje je počelo dva meseca pre Letnjih olimpijskih igara u Atini 2004. godine, koje su bile pod strogim nadzorom službi bezbednosti, a posebno američke.

Grčko pravosudje je prisluškivanje u to vreme ocenilo kao pokušaj špijunaže, ali nije uspelo da utvrdi bilo čiju odgovornost.

Potom je u drugom postupku, tek 2015. godine, izdat nalog za hapšenje jednog 65-godišnjeg Amerikanca, bivšeg službenika ambasade SAD u Atini, ali on do danas nije ni nadjen, niti uhvaćen, zaključuje agencija AFP.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.