U trendu

Djukanović bez odgovora o političkoj sudbini Marovića

Crnogorski premijer Milo Djukanović danas u Skupštini nije odgovorio na pitanje o političkoj sudbini direktora Političkog saveta vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozara Marovića koji je nedavno priznao krivicu za malverzacije kojim je Budva oštećena za više miliona eura.

Poslaniku Socijaldemokratske partije (SDP) Džavidu Šaboviću nije omogućeno da premijeru postavi to pitanje, jer, kako je naveo vršilac dužnosti predsednika Skupštine Milutin Simović iz DPS-a, pitanje nije postavljeno u skladu s procedurom.

Šabović je premijera, tokom premijerskog sata, nameravao da pita za političku sudbinu Marovića i odnos DPS-a prema njemu posle nedavnog priznanja krivice.

„Da li se može očekivati unapredjenje predsednika Političkog savjeta DPS-a ili ćete se ograditi od njegovih postupaka i isključiti iz članstva njega i ostale članove kriminalne grupe koji su članovi DPS-a“, navodi se u Šabovićevom pitanju koje je ostalo bez odgovora.

Šabović je u obrazloženju pitanja, izmedju ostalog naveo da je Marović „mandat dobijen od partije koristio za kriminalno udruživanje kojim je nezakonito otudjio desetine miliona eura od onih koje je predstavljao“.

Marović je pod sumnjom da je malverzacijama u Budvi oštetio budžet za više miliona evra. Od decembra do sredine maja bio je u zatvoru kod Podgorice iz kojeg je pušten jer se nagodio s Tužilaštvom i priznao krivicu.

Tu nagodbu treba da potvrdi sud.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Aleksandar Damjanović je izrazio očekivanje da će Djukanović „skloniti Marovića iz članstva“ ako sud potvrdi njegovu nagodbu s Tužilaštvom kojom je priznao krivicu.

Djukanović je odgovorio da pitanje odnosa prema onima koji su se „eventualno ogrešili o zakon nije najvažnije“ u državi, jer se odnosi na partiju.

Dodao je da će DPS „bez sumnje i sa tim problemom izaći na odgovoran način“.

Poslanici opozicije, ali i dela vladajuće koalicije kritikovali su tokom sednice potez predsedavjućeg Skupštine Simovića da „arbitrira“ u tome koje će pitanje biti postavljeno premijeru, a koje ne.

Simović, kome je ovo prvo predsedavanje Skupštinom od razrešenja njegovog prethodnika Ranka Krivokapića, nije dozvolio ni poslaniku opozicionog Demokratskog fronta (DF) Janku Vučinicu da postavi pitanje premijeru.

Djukanović i Vučinić su medju akterima nedavnog verbalnog incidenta u Skupštini. Poslanik Fronta je nameravao da pita šta je Djukanović mislio kada mu je u Skupštini zapretio da će mu Vučinić „posebno platiti“.

Simović je ocenio da pitanje nije u nadležnosti vlade i odbio je da ga uvrsti u dnevni red.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar