U trendu

Djukanović: Obnavljanje nezavisnosti Crne Gore važno za region

Crnogorski premijer Milo Djukanović  rekao je danas da je obnova nezavisnosti Crne Gore na referendumu  21. maja 2006. godine, značajno i za region.

Djukanović je na skupu članova nekadašnjeg Pokreta za nezavisnost Crne Gore kazao da je posebno važan način na koji je obnovljena nezavisnost Crne Gore, na referendumu na kojem je za osamostaljenje države postavljen veoma visok cenzus od 55 odsto glasova „Za“.

Po rečima Djukanovića, političke podele u vezi sa državnim statusom danas ipak nisu kao pre deset godina. Tada je, kako je  premijer podsetio, za zajedničku državu sa Srbijom bilo 45 odsto glasča, od kojih veliki procenat „ostrašćenih“ protivnika suverene Crne Gore.

„Danas je broj ostrašćenih sveden na desetak odsto“, rekao je Djukanović.

Praunuk kralja Nikole, princ Nikola Petrović u ime svojih predaka je danas povodom Dana nezavisnosti zahvalio svima koji su doprineli očuvanju i jačanju države Crne Gore.

Petrović je upozorio na potrebu većeg poštovanja socijalne pravde u crnogorskom društvu. „Biti bogat, a živeti pored siromašnih ljudi, to nije dobar život“, kazao je princ.

Doskorašnji predsednik Skupštine Crne Gore, lider Socijaldemokratske partije Crne Gore Ranko Krivokapić je ocenio da je obnova pune državnosti i nezavisnosti Crne Gore, pre jedne decenije, „uzlet ovih generacija“.

Ali, po rečima Krivokapića, današnja Crna Gora je „po mnogo čemu gora od one iz 2006. godine“.

U  tom kontekstu Krivokapić je postavio niz pitanja: kakva je  privredna struktura, koliko je nezaposlenih, da li danas ima više ili manje socijalne pravde. Krivokapić je pritom ukazao da je „Titova Jugoslavija“ bila mnogo uspešnija od današnjih država, nastalih na njenom prostoru.

Ponavljajući ocene koje je ranije  iznosio na račun vladanja Demokratske partije socijalista, i zbog čega je i došao u sukob s Djukanovićevom Demokratskom partijom socijalista, Krivokapić je rekao da „kada predugo vlada jedan ili jedna, onda se sve greške tog jednog i te jedne pretvaraju u greške države“. Krivokapić je tim rečima direktno „prozvao“ Djukanovića i njegovu partiju zbog dugotrajne vladavine.

Glavna svetkovina povodom 21. maja, Dana nezavisnosti Crne Gore, biće večeras na Trgu nezavisnosti, u centru Podgorice.

Na tom, kako se očekuje, velikom skupu, uz bogat kulturno-umetnički program, govoriće Milo Djukanović i  predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.