U trendu

Djukanović očekuje pobedu u prvom krugu, Bojanić se nada pobedi

Predsednički kandidat Demokratske partije socijalista Milo Djukanović izjavio je danas da očekuje da pobedi u prvom krugu predsedničkih izbora i da očekuje će gradjani Crne Gore potvrditi da zemlja „odlučno nastavlja putem evropskog razvoja“.

Posle glasanja, na pitanje novinara da li će biti drugog kruga, Djukanović je odgovorio: „Ako ga bude, pobećemo kao i u prvom“.

„Očekujem pobedu u prvom krugu. Pobijediću danas“, dodao je Djukanović.

Djukanović je kazao da je predizborna kampanja iskorak u pogledu neke nove demokratske kulture u Crnoj Gori.

„Verujem da je ovo jedno dobro iskustvo i da iz njega dobijamo potvrdu da se Crna Gora veoma postojano kreće putem usvajanja evropskih, demokratakih standarda, da postaje zrelo društvo koje će se u bliskoj budućnosti kvalifikovati za članstvo u EU“, kazao je Djukanović.

Na pitanje zašto se nije pojavio u direktnim TV sučeljavanjima s protivkandidatima, Djukanović je odgovorio: „Ti razgovori moraju imati smisla i nekog ko je kvalifikovan da bi se s njim razgovaralo“.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović, kojem mandat ističe u maju, posle glasanja je izrazio želju da njegov naslednik uvede Crnu Goru u EU.

„Želim da iskažem posebno zadovoljstvo što je tokom mojih mandata Crna Gora obnovila svoju državnost i ušla u NATO, i nastavila taj trend prema EU“, kazao je Vujanović, koji je bio šef države u tri mandata.

Premijer Duško Marković izjavio je da je kampanja bila „izuzetno korektna“, i „nikada sa tako visokom političkom kulturom i dijalogom bez obzira na to što su suparnici bili žestoki u svom pristupu“.

„Visok nivo političke kulture i dijaloga – to je jedan važan momenat kojim Crna Gora potvrđuje svoju demokratsku sposobnost i održivost svog političkog sistema“, rekao je Marković novinarima pošto je glasao.

Kandidat većeg dela opozicije Mladen Bojani je pozvao gradjane da izadju na izbore kako bi zaustavili „autokratu koji Crnu Goru hoće da uvede u diktaturu“.

„Da pokažemo da to više ne može da se radi i da većinska Crna Gora hoće da bude slobodna demokratska zemlja“, rekao je Bojanić, ocenjujući da izbori „nisu bili fer i slobodni“.

Bojanić je kazao da očekuje pobjedu s tim što mu je „manje važno da li je u prvom ili drugom krugu“.

On je kazao da u slučaju drugog kruga, očekuje podršku svih opozicionih kandidata.

Na predsedničkim izborima učestvuje sedam kandidata, vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Djukanović, većeg dela opozicije Mladen Bojanić, Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović, predstavnik Prave Crne Gore Marko Milačić, grupe gradjana Vasilije Miličković, te kandidat Stranke pravde i pomirenja Hazbija Kalač i predstavnik Srpske koalicije Dobrilo Dedeić.

Za pobedu u provom krugu je potrebno od polovine važećih glasova. Ako predsednik ne bude izabran u prvom krugu glasanja se ponavlja sa 14 dana.

Vujanovuću u maju ističe mandat. On je na dužnosti predsednika države bio tri mandata.

Glasačko pravo ima 532.599 gradjana, koji će glasati na 1.214 biračkih mesta, koja će biti otvorena večeras do 20 časova.

Izbore prati oko 2000 domaćih i medjunarodnih posmatrača, a preliminarne projekcije rezultata očekuju se sat posle zatvaranja birališta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.