najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Djukanović: Veliki dan za Crnu Goru, Zapadni Balkan i NATO

Crnogorski premijer Milo Djukanović ocenio je danas da je pozivnica za članstvo u NATO važan dan za Crnu Goru, Zapadni Balkan i Alijansu i najavio dalji rad na reformama, jačanju vladavine prava i povećanju podrške javnosti.

On je jutrošnju pozivnicu za članstvo u NATO nazvao istorijskom i najvažnijom od referenduma o nezavisnosti Crne Gore 2006. godine.

Djukanović je na svečanosti povodom pozivnice u Podgorici kazao da je ulazak u NATO “pitanje od nacionalnog interesa, jer u Alijansu ulazi čitavo društvo”.

Crnogorski premijer okarakterisao je pozivnicu Crnoj Gori i kao važan dan za Zapadni Balkan i izrazio uverenje da će taj momenat “dati vetar u jedra reformskim i integracionim procesima u okruženju”.

“Članstvo Crne Gore predstavljaće snažan doprinos regionalnoj stabilnosti i bezbednosti. Svi naši susedi, bez obzira na njihov odnos prema NATO, imaju interes da Balkan bude stabilniji i bezbedniji. To je preduslov bržeg ekonomskog razvoja i evropske perspektive regiona”, kazao je Djukanović.

On je ocenio da je današnji dan važan i za NATO, jer je pozivom Crnoj Gori “potvrdjen kredibilitet politike otvorenih vrata i snaga i vizija Alijanse”.

Djukanović je ukazao da je Crna Gora “svesna” da je pred zemljom “još jedan deo puta” do punopravnog članstva u Alijansi i najavio da će Vlada u Podgorici “kvalitetno i brzo” ispunjavati svoje obaveze.

“Poziv doživljavamo kao snažan impuls za dalji rad na obavezama. To objektivno znači i kvalitetniji pristup ispunjenju obaveza za članstvo u EU. Uveren sam da ćemo odgovornim odnosom prema reformama, daljem jačanju vladavine prava i podizanjem podrške javnosti za članstvo obezbediti mesto Crnoj Gori u svojstvu posmatrača Alijanse već na narednom samitu u Varšavi”, zaključio je on.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike