U trendu

Dodik: BiH nije uspela da postane država

Predsednik Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je danas da Bosna i Hercegovina nije uspela da postane država, ali da je Republika Srpska država, Srbi slobodarski narod, a SNSD „pobednička partija“.

Dodik je na svečanoj akademiji povodom 20 godina od osnivanja i rada SNSD rekao da BiH nije uspela da bude država, jer je sve što se gradilo bilo na bazi nasilja.

„Nećemo podržati stav u kojem će Sud i Tužilaštvo BiH donositi odluke protiv Republike Srpske i srpskog naroda. Tražim od svih da se RS slavi kao država, da budemo pripadnici svojih naroda, da se uvažavamo, sprečimo strance da nam nameću svoju volju“, rekao je Dodik.

On je rekao da su vlasti RS „blizu odluke da odbace pravosudje BiH“, za koje je je naveo da krši Ustav, Dejtonski mirovni sporazum i „otima prava“ Republike Srpske.

Prema njegovim rečima, Sud BiH ne može odlučivati o imovini Republike Srpske, a u Dejtonskom mirovnom sporazumu nigde ne piše da ona pripada BiH.

Apelaciono veće Suda BiH je pre nekoliko dana donelo odluku da se vojni objekti kod Han Pijeska uknjiže kao imovina države BiH.

On je rekao da je SNSD je vratio dostojanstvo RS i srpskom narodu i dodao da je to „moćna politička partija koja ističe ustavnu poziciju Republike Srpske i njenu snagu“.

„Republika Srpska je pod rukovodstvom SNSD-a i koalicionih partija uspela da postane stabilna, sigurna i prosperitetna, za razliku od perioda kada su vlast činili SDS i PDP“, ocenio je Dodik.

Još je rekao da je SNSD u proteklom periodu „uspeo da se suprotstavi pokušaju nametanja reformi u BiH, medju kojima i reformi policije, čiji je cilj bio slabljenje Republike Srpske“.

Svečanoj akademiji SNSD-a prisustvovali su i lideri DNS-a i SP RS Marko Pavić i Petar Djokić, kao i ambasadori Rusije i Kine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar