najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Dodik: Dan za istoriju, RS glasanjem nikog nije ugrozila

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je u Banjaluci će jučerašnji referendum ući u istoriju RS, a da su građani potvrdili 9. januar kao Dan Republike koji će se i ubuduće obeležavati.

“Republika Srpska glasanjem nije želela nikog da ugrozi, vlasti RS zajedno sa opozicijom su donele odluku o održavanju referenduma”, rekao je Dodik novinarima u Skupštini RS i podsetio da je to prvi takvo odlučivanje posle Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je kazao da je to zakonsko pravo koje ima RS i istakao da je posebno ponosan na činjenicu da je sve prošlo bez incidenata.

“Srpski narod je pokazao političku zrelost, političku odlučnost. Imamo definitivno pozitivne rezultate referenduma, izlaznost je sasvim dovoljna u skladu sa zakonom. Prema preliminarnim podacima sasvim mali broj je bilo onih koji su glasali suprotno od ”da”, rekao je Dodik.

Ocenivši da će 25.septembar ući u istoriju, Dodik je izrazio uverenje da će se mnogi pozivati na taj dan kao primer odlučnosti i da će mnogi biti ponosni na ono što je urađeno i pored svih zabrana.

“Ustavni sud je rekao da član 3 treba prilagoditi, ali nije propisao na koji način. Mi smo smatrali da je adekvatan način da se ode na referendum. Sada znamo da je 9. januar potvrđen od strane stanovništa i da građani RS nisu bili spremni da se odreknu tog datuma”, rekao je Dodik.

On je naveo da niko u RS ni od sadašnjih, ni od budućih političara neće moći da zanemari tu činjenicu i volju naroda.

Na pitanje da li je ovo bio referendum o osamostaljenju RS, Dodik je istakao da se glasalo o Danu RS, a ne o statusu, i da referendum nije bio “iz inata” već reakcija na ranije akcije koje su bile preduzete.

“Republika Srpska nema čega da se plaši, idemo dalje, nastavljamo da radimo po našem planu i programu”, podvukao je Dodik.

Bakiru Izetbegoviću, na izjave da će predsednik RS završiti kao pojedini svetski lideri o čemu su mediji danas pisali, Dodik je poručio da bi bilo pristojno da ćuti bar danas, mada je pričao.

“Ništa novo ne govori. Najbolji odgovor na sve Bakirove frustracije dat je danas”, rekao je Dodik.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike