U trendu

Dodik diplomatama: Ne odustajem od referenduma

Lider RS Milorad Dodik kaže da RS ne odustaje od referenduma zakazanog i da je to saopštio predstavnicima zemalja članica Saveta za implementaciju mira.

Dodik je ponovo pozvao građane da izađu na referendum o Danu republike, ističući da će 9. januar ostati Dan RS.

„Sve pripreme oko održavanja referenduma idu svojim tokom“, rekao je on, dodavši da je na sastanku sa stranim diplomatama „vođen konkretan razgovor o ovoj temi, ali da nije bilo nikakvih pritisaka“.

Dodik se danas sastao s ambasadorima Velike Britanije, Francuske i Italije u BiH, zamenikom šefa Delegacije EU u BiH, zamenikom ambasadora Nemačke u BiH i šefom Kancelarije ambasade SAD u Banjaluci.

On je potvrdio da će se sutra u Beogradu sastati s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, navodeći da će, verovatno, jedna od tema sastanka biti i referendum u RS.

„Upoznaću ga sa čitavom situacijom, ali naš stav je jasan, referendum će biti sproveden“, naglasio je Dodik.

Povod za sastanak sa Vučićem je otvaranje deonice autoputa Doboj – Prnjavor, najavljeno za 11. septembra. Taj put bi trebalo da nosi naziv „9. januar“.

Narodna skupština RS je na Dodikovu inicijativu donela odluku da se 25. septembra održi referendum o Danu RS, pošto je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim i diskriminatorskim obeležavanje Dana republike 9. januara.

Tada se proslavlja i krsna slava RS – Sveti arhiđakon Stefan, a na taj dan 1992. godine je doneta deklaracija o proglašenju Srpske republike BiH, koja je kasnije preimenovana u Republika Srpska.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, kao i zemlje članice PIK-a, s izuzetkom Rusije, pozvale su vlasti tog entiteta da odustanu od referenduma, upozorivši da je on antidejtonski i da nije u skladu sa Ustavom RS.

Zvanični Beograd je saopštio je da ne podržava održavanje referenduma, ali da se neće mešati u odluke vlasti RS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.