Dodik: Izetbegović šalje ratnohuškačke poruke

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović šalje ratnohuškačke poruke i da „ide putem koji vodi konfliktu“.

Dodik je rekao da bi svaka Izetbegovićeva akcija, koja bi značila upotrebu oružja, bila nelegitimna, dodavši da Izetbegović povremeno iznosi „snove o novom ratu“.

„Izetbegović nema vojsku niti policiju. Da bi Oružane snage BiH bile upotrebljene, odluku mora da donese Predsedništvo BiH, a ako bi hteo da upotrebi policiju u Federaciji BiH tu odluku moraju da donesu i Hrvati, a on tu odluku nema“, rekao je Dodik novinarima u Modriči.

Prema njegovim rečima, RS jedina u BiH ima legitimnu nadležnost nad odredjenom oružanom strukturom, odnosno nad policijom RS.

„Da smo izgubili policiju i da se nismo odlučno borili za njen status, danas ne bi bilo ni Republike Srpske. To je bio deo projekta i, budući da se nije desilo, Izetbegović sada sanja druge snove, ali brzo odlazi u prošlost“, ocenio je Dodik.

Izetbegović je ranije danas izjavio da BiH nema nameru da troši milione dolara i evra za nabavku raketnih sistema i aviona, ali da će zaokružiti sistem namenske industrije za potrebe tržišta, ali i za, kako je kazao, „ne daj bože“.

„Neka on čeka to ne daj Bože“, poručio je Dodik.

Predsednik RS je optužio medjunarodnu zajednicu da je namerno uništila svu namensku industriju u RS, dok je u Federaciji BiH ostalo šest fabrika naoružanja i municije koje i danas rade.

Dodik je još kazao da je Republici Srpskoj „oteta nadležnost u vezi sa oružjem i da je preneta na nivo BiH“, kao i da je Predsedništvo BiH vrhovni komandant Oružanih snaga BiH.

„Na ovakve izjave bi trebalo da reaguje (srpski član Predsjedništva BiH) Mladen Ivanić koji je tamo u ime Srba, ali se pokazuje slab u zaštiti naših interesa“, kazao je on.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike