U trendu

Dodik: Jasenovac bio državni projekat NDH-a, za čij zločine niko nije odgovaro

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Donjoj Gradini da je koncentracioni logor Jasenovac bio državni projekt Nezavisne Države Hrvatske (NDH), za koji nikada niko nije odgovarao i koji danas nema zvaničnu kategorizaciju kao genocid.

Dodik je na obeležavanju Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina u Spomen području Donja Gradina rekao da je srpski narod iz Prvog svetskog rata izašao potpuno devastiran, a da je ubrzo počeo Drugi svetski rat u kojem je nastavljeno ubijanje i stradanje Srba.

„Ubijali su nas gde su stigli, bez povoda. Očigledno su u tome uživali, jer nikada nisu stali, prestali, čuli zov i plač majke i deteta“, kazao je on, dodavši da je iz Jasenovačkih logora uspela da se probije samo mala grupa od 1.100 ljudi, pred sam kraj rata, u aprilu 1945. godine.

On je kazao da su Srbi kroz istoriju stradali zbog „iluzija i straha“, navodeći da je Republika Srpska stvorena kao „odgovornost i zov srpskog naroda, a ne da se učini zlo nekom drugom narodu“.

„Sredinom devedesetih godina nam je pokušano da se inputira da smo pokušali nekoga ubijati. Mi smo branili svoju slobodu, svoje kuće i nećemo odustati od nje. Nećemo pasti u strah i iluzije stvaranja društva na kakvom je propala bivša Jugoslavija“, kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, u svetu koji je u neredu, najvažnije je da se priziva mir, medju ljudima, narodima i državama.

„Mi smo pripadnici srpskog naroda koji je miroljubiv i teži stabilnosti i miru. Želim da se zavetujemo na život, na miran život na ovim prostorima. Ako ne možemo da živimo zajedno sa onima za koje smo mislili, možemo živeti u miru jedni kraj drugih. Moram pozvati na mir medju nama, medju ljudima, medju narodima“, rekao je Dodik.

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica izjavio je da je „Jasenovac majka svih zala na ovim prostorima“.

„Toliko su strašne i nesagledive razmjere zločina koji se ovdje dogodio da to zlo i stradanje iz istorijskih dubina pulsira i još odredjuju karakter odnosa naroda i država koje nastanjuju ovaj nesrećni deo Balkana“, rekao je Govedarica.

On je naveo da od moderne evropske države Hrvatske traži da se konačno i nedvosmisleno odredi prema „ovom užasnom mestu“ i da se najoštrije suprotstavi svakom pokušaju umanjenja žrtava, kao i da ni po koju cenu ne dopusti da „jedna naopaka i neljudska ideologija i danas nalazi načina da digne glavu u Hrvatskoj“.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da je Srbija garant mira u regionu, ističući da Srbije ne smeju zaboraviti sta se desilo, jer je Jasenovac bio projekat NDH, čiji je cilj bio potpuno istrebljenje Srba, Jevreja, Roma i antifašista.

„Jasenovac ne bi smeo nikad nikome da se ponovi“, kazala je Gojković.

Prema njenim rečima, u temelju NDH bili su mržnja i rasizam, „zlo koje nije potpuno nestalo sa urušavanjem te državne tvorevine“.

„Svaki pokušaj oživljavanja ustaštva i fašizma ugrožava osnovna ljudska prava što se ne sme dopustiti, odnosno ne sme se dozvoliti da se vrate takve vrednosti“, rekla je Gojkovićeva u Donjoj Gradini.

Glavni rabin jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asiel kazao je danas da nije vreme da se ćuti o zločinima u Drugom svetskom ratu, već o njima treba da se govori, jer su, kako je istakao, neprijatelji glasni.

On je ocenio da je „tišina dugo vladala stratištima na kojima su ustaše krvničkim ubijale nevine žrtve“.

Asiel je danas u Donjoj Gradini čitao molitvu na jevrejskom jeziku za Jevreje ubijene u ustaškom koncentracionom logoru Jasenovac.

Član Svetskog parlamenta Roma Dragoljub Acković rekao je da su na ovom mestu stradali njegovi sunarodnici samo što su bili Romi, dodavši da nikadaneće biti utvrdjen tačan broj Roma koji su odvedeni u vagonima u Jasenovac.

Acković je za stradale pročitao molitvu na romskom jeziku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.