U trendu

Dodik najavio vraćanje na izvorni dejtonski dogovor o vojsci

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas da će vlasti RS razmisliti na koji način i uz koje procedure taj entitet može da se vrati na prvobitni dejtonski dogovor koji podrazumeva da Republika Srpska ima svoju vojsku, a ako se to ostvari to znači da više neće biti Oružanih snaga BiH.

Dodik je na obeležavanju Dana Republike Srpske u Brčko Distriktu poručio da Srpskoj nisu potrebne ovakve Oružane snage koje su neprijateljske prema Republici Srpskoj.

„Ovo je ideja, ali to ulazi u politički prostor“, rekao je Dodik osvrnuvši se na polemike u Federaciji BiH povodom učešća Trećeg pešadijskog puka na jučerašnjem obeležavanju Dana RS u Banjaluci.

Predsednik Srpske je kao veoma iznenađujuće ocenio delovanje komandanta NATO štaba u BiH i zaključio da je njime ukinuto ionako krhko i gotovo minimalno poverenje u Srpskoj u tu organizaciju.

„Na ovaj način se ruše temelji Oružanih snaga BiH koje nisu oružane snage Bakira Izetbegovića, jer kada su stvarane rečeno je da će srpski sastav, pored uloge vojnih jedinica, imati i ulogu obeležavanja svih važnih datuma za Vojsku Republike Srpske i za Srpsku“, podsetio je Dodik, preneli su banjalučki mediji.

Srpska će, kazao je, sada razmišljati na koji način i uz koje procedure da prekine taj sporazum i da se vrati na prvobitni dejtonski dogovor koji podrazumijeva da Republika Srska ima svoju vojsku.

„Znam da postoji mnogo problema na tu temu i da to neće biti lako, ali moramo napraviti prvi korak i okupiću ovih dana političare u Srpskoj i predstavnike institucija da bi se dogovorili da li je sada politički korisno, potrebno i moguće da podnesemo zahtev za prekidanje sporazuma o uspostavljanju vojske i da se Republika Srpska isključi iz tog sporazuma, što znači da nema ni Oružanih snaga BiH“, rekao je Dodik novinarima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar