U trendu

Dodik: Nisam protiv nezavisnosti Kosova, to je na Beogradu

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da on nije protiv nezavisnosti Kosova, ali da to pitanje treba da reši Beograd i da će RS slediti Srbiju.

Dodik je u danas objavljenom intervjuu Dojče veleu, koji je dao u oktobru, rekao da politika Beograda za očuvanje teritorijalnog integriteta predstavlja opterećenje za RS, jer bi se ona već odvojila od BiH.

Na konstataciju novinara da je protiv nezavisnosti Kosova, Dodik je rekao: „Ja nisam, ja sam za razgovor Beograda i toga (Kosova)“.

„I ako Beograd odluči da je to tako, ja tu nemam ništa protiv, ali je onda moje sledeće pitanje, zašto onda ne može RS. Ako postoje prava za jedne, onda moraju da postoje prava i za druge. Ako Beograd odluči o tome, jer ja o tome ne odlučujem“, rekao je Dodik.

On je rekao da Kosovo i Srbija treba da raščiste svoje odnose. „Ali govorim o nekom uporednom političkom ambijentu ili situaciji u kojoj ako dodje do toga hipotečki da se kaže Kosovo je okej, a zašto se onda ne kaže RS je okej“, dodao je.

Predsednik RS je rekao da je, ako Albanci „gurnu tu priču da treba jedinstveno rešiti Kosovo i RS“, on spreman da definiše svoj politički stav.

Dodik je rekao da je „kao Srbin“ zainteresovan za rešenje pitanje Kosova i upitao ako Srbija prizna Kosovo „zašto onda RS nije država i zašto se ne bi priznala“.

„Ja mogu da kažem da je opterećenje činjenica da je Srbija ostala u politici očuvanja teritorijalnog integriteta. Da je u onom trenutku Srbija, kada se Kosovo odvojilo, rekla da je to okej, mi bismo se sigurno do sada već odvojili“, rekao je Dodik.

Na pitanje šta treba da se dogodi da se normalizuju odnosi Beograda i Prištine, i Banjaluke i Prištine, Dodik je rekao da „realni život postoji, to je tako, da neke stvari ne mogu da se isključe“, ali da je tu reč „duplim aršinima“ Nemačke koja je priznala nezavisnost Kosova, a na drugim mestima je spremna da ide do kraja da bi sprečila referendum.

„Kosovo nema potpuno medjunarodno priznanje. Kosovo nije članica UN. Kosovu je potrebno da razgovara sa Beogradom, da se dogovori aranžman u tom pogledu, a Srbi su poniženi u svemu tome. Ranije možda bi neka rešenja bila bolja da se svi tu osećaju i dobitnicima i gubitnicima, da se kreira neko rešenje, ali to nije moja nadležnost“, rekao je Dodik.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)