U trendu

Dodik: Nismo odustali od referenduma, ali bi to sada bio avanturizam

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da povlačenje odluke Narodne skupštine RS o referendumu o radu Tužilaštva i Suda BiH nije odustajanje od tog referenduma, već da je to učinjeno jer bi to bio „avanturizam u postojećoj konstelaciji medjunarodnih odnosa“.

„Mi smo i dalje nezadovoljni tim ustanovama (Tužilaštvo i Sud BiH). Nije problem da povučemo ovu odluku o referendumu, jer nije postojao konsenzus. Ne želimo da pravimo podelu na tom pitanju, iako je opozicija manjina“, kazao je Dodik novinarima u Banjaluci posle sastanka predsednika vladajuće koalicije.

On nije kazao kada će odluka o referendumu o radu Tužilaštva i Suda BiH biti poništena u parlamentu, dodavši da je to pitanje moguće ponovo problematizovati i da se „ono može ponovo vratiti“.

„Potreban je konsenzus za održavanje referenduma. Katalonija godinama pokušava da pokrene referendum. RS je u težoj situaciji nego Katalonija, ali se izborila. Donećemo novi Zakon o referendumu i utvrdićemo nove procedure“, istakao je Dodik.

Dodik je rekao da suspendovanje odluke o ovom referendum „nije znak slabosti, već procene da u ovom trenutku ne bi bilo političkog konsenzusa o tom pitanju“.

Narodna skupština RS je u julu 2015. godine donela odluku o raspisivanju referenduma o radu Tužilaštva i Suda BiH, ali je ta odluka u Službenom glasniku RS objavljena tek danas.

Dodik je dalje kazao da su čelnici vladajuće koalicije danas najoštrije osudili ponašanje opozicije na poslednjoj sednici Narodne skupštine RS, kada su fizički blokirali rad parlamenta, navodeći da su tada opozicioni poslanici napali rukovodstvo Narodne skupštine RS i pripadnike MUP-a Republike Srpske.

On je poručio da će Narodna skupština nastaviti rad i da je vladajuća koalicija iskazala potpuno jedinstvo prilikom posljednjih ddogadjaja u parlamentu, dok je, kako je ocenio, „opozicija pokazala apsolutnu nemoć“.

Poslanici opozicije su 12. septembra fizički blokirali rad Parlamenta RS pošto je vladajuća koalicija sa dnevnog reda, prema navodima opozicije nezakonito, skinula izveštaj glavnog revizora o deficitu u entitetskom budžetu.

Vladajuća koalicija se posle toga preselila u malu salu parlamenta, a policija je sprečila poslanike opozicije da im se pridruže.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar