U trendu

Dodik: Odluka o referendumu neće biti povučena

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da odluka o održavanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH neće biti povučena, bez obzira na sve autoritete na svetu.

„RS je prešla Rubikon i odluka o sazivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH ne može biti opozvana“, rekao je on na vanrednoj konferenciji za novinare.

Ako visoki predstavnik u BiH poništi najavljenu odluku parlamenta u referendum, poručio je Dodik, ona se neće poštovati, odnosno neće biti objavljena u Službenom glasniku RS.

On je potvrdio da je danas i zvanično dostavio zahtev parlamentu RS za sazivanje posebne sednice na kojoj bi se reaktivirala odluka o referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH, usvojena 2011. godine.

Parlament RS je tada doneo odluku o održavanju referenduma o ukidanju Suda i Tužilaštva BiH, ali je ta odluka stavljena van snage posle posete tadašnje evropske komesarke za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton Banjaluci, kada je doneta odluka o početku strukturalnog dijaloga u pravosuđu BiH.

Predsednik RS je rekao da je „najoptimalnije da se referendum održi u prvoj sedmici septembra“, navodeći da do tada ima dovoljno vremena da se o odluci za održavanje referendum izjasni i Ustavni sud RS, ako bi odluku o reaktiviranju referenduma „blokirao“ Klub Bošnjaka u Veću naroda RS-a.

Dodik je rekao da će Ustavni sud potvrditi da RS ima pravo na referendum.

On je kazao da zagovara „neki novi model Tužilaštva i Suda BiH, koji mora da odražava ustavnu poziciju BiH“.

Predsednik RS nije želeo da komentariše primedbe da je iniciranje referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH antidejtonska aktivnost, ističući da je to „odbrana Dejtona, jer su te pravosudne institucije formirane mimo tog ugovora“.

On je pozvao sve koji negiraju ovakav njegov stav da „pokažu odredbu Ustava u kojoj to stoji“.

„RS ovim referendumom brani Dejtonski sporazum i ono što je napisano u Ustavu BiH“, istakao je Dodik. Ako građani odbiju rad Suda i Tužilaštva BiH, dodao je, onda će to značiti da se odluke tih pravosudnih institucija neće primenjivati u RS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar