U trendu

Dodik optužio Savez za promene za izdaju i podaništvo

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik optužio je večeras koaliciju Savez za promene, koja je na vlasti na nivou Bosne i Hercegovine, ali u opoziciji u RS, „za izdaju i podaništvo“ onima koji žele da stvore unitarnu i centralizovanu Bosnu i Hercegovinu.

On je rekao da su predstavnici Saveza za promene (SDS, PDP, NDP) „podanici“ bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji želi da realizuje šerijatsku državu, što je, kako je naveo, zagovarao i njegov otac, nekadašnji predsednik BiH Alija Izetbegović.

„Neće proći Bakir Izetbegović, kao što nije prošao ni Alija Izetbegović, bez obzira što deluje da sada ima podršku (lidera SDS Mladena) Bosića, (srpskog člana Predsedništva BiH Mladena) Ivanića, (ministra inostranih poslova BiH Igora) Crnatka. On ne može da prođe, jer nema podršku srpskog naroda. On ima podršku prevaranata, koji su na izborima prevarili srpski narod i priklonili se Izetbegoviću u njegovoj nameri da stvori unitarnu BiH“, rekao je Dodik u intervjuu za Radio-televiziju RS.

On je istakao da u Republici Srpskoj postoje dva nepomirljiva politička bloka, između kojih će se narod morati da se opredeli.

„Sada u institucijama BiH sede Srbi koji su spremni da rade za interese nekih drugih ljudi koji dolaze sa Zapada i ovih iz Sarajeva, i sve to što oni rade, u funkciji je jačanja centralizacije i unitarizacije BiH“, ocenio je predsednik RS.

Po njegovim rečima, predstavnici Saveza za promene su „po političkom konceptu unitaristi, koji svoje izdajništvo pravdaju napadima na ličnosti iz vlasti Republike Srpske i plasiranjem priča o kriminalu bez argumenata“.

„Nikada u istoriji nije bilo opravdanja za izdaju, i oni koji to rade, na kraju puta će morati da se suoče sa svojom izdajom, koju bezočno vrše promovišući institucije BiH, dajući im značaj koji te institucije nemaju, a ignorišući institucije Srpske“, kazao je Dodik.

On je naglasio da je to „učešće u planu destabilizacije Republike Srpske o kojem je govorio i predsednik Srbije Tomislav Nikolić“.

Dodik je istakao da nije bitan on i napadi na njega, plasiranjem o navodnoj umešanosti u kriminalne radnje, već institucije RS i njena stabilnost.

Predsednik RS je dalje rekao da je jednog dana neminovan referendum, koji će odlučiti „da li ima ili nema Bosne“, dodavši da je to demokratska i civilizacijska tekovina koju niko ne može zabraniti.

„Za svakoga bi bilo najbolje da se tri naroda u BiH razidju i formiraju svoje države za sebe i onda jednog dana se sretnu i kažu – evo, možemo da napravimo zajedničko nešto“, kazao je Dodik.

Nametanje BiH iz Sarajeva, dodao je, nije moguće i zbog toga vlasti RS moraju da reaguju na takva nametanja.

On je još kazao da su Srbi u BiH u toj zemlji „zato što moraju, a ne zato što je vole“, navodeći da su Srbi iz RS „zagledani“ u Srbiju.

Po njegovim rečima, Srbija je dominantna zemlja u regionu, koja je opredeljena za mir, koja poštuje Dejtonski sporazum, tako što poštuje teritorijalni integritet BiH, ali i podržava RS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)